- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
Szklankę kaszki manny wsypuje się na stopione 3-4 pełne łyżki masła (ja daję 1/3-1/4 kostki) i miesza, aż kaszka lekko się zrumieni. Zacznie wyglądać, jak mokry piasek na plaży...
W międzyczasie dodaje się miód, cukier lub cukier waniliowy (ja daję 6-8 pełnych łyżek "z górką"
oraz posiekane orzechy (ew. inne bakalie, czy wiórki) i zalewa się to wszystko 2 szklankami wody (ja zalewam gorącą).
Całość trzeba szybko mieszać, aż zgęstnieje i zacznie odchodzić od patelni. Wyłożyć na zimny półmisek lub blacik marmurowy (metalowa tacka, talerz do zupy, naczynie żaroodporne też są OK), ugnieść, wygładzić - odstawić do ostygnięcia (można do lodówki), po czym pokroić w kosteczki.
Można dodać dowolny olejek lub skórkę otartą z cytryny.
Uwielbiam to i robię "na szybko" w różnych wersjach smakowych...
Moje preferowane smaki: olejek cytrynowy i kandyzowana skórka albo olejek rumowy i mielone orzechy
Mogę tylko dodać, że mój wyrób końcowy nie jest słodki - ale czasem taki wolę, bo nie zamula...
Jak robię dla dzieci, dodaję podwójną ilość miodu lub cukru.

Całość trzeba szybko mieszać, aż zgęstnieje i zacznie odchodzić od patelni. Wyłożyć na zimny półmisek lub blacik marmurowy (metalowa tacka, talerz do zupy, naczynie żaroodporne też są OK), ugnieść, wygładzić - odstawić do ostygnięcia (można do lodówki), po czym pokroić w kosteczki.
Można dodać dowolny olejek lub skórkę otartą z cytryny.
Uwielbiam to i robię "na szybko" w różnych wersjach smakowych...

Moje preferowane smaki: olejek cytrynowy i kandyzowana skórka albo olejek rumowy i mielone orzechy
Mogę tylko dodać, że mój wyrób końcowy nie jest słodki - ale czasem taki wolę, bo nie zamula...
Jak robię dla dzieci, dodaję podwójną ilość miodu lub cukru.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: