Kasza manna a'la CHAŁWA

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Szklankę kaszki manny wsypuje się na stopione 3-4 pełne łyżki masła (ja daję 1/3-1/4 kostki) i miesza, aż kaszka lekko się zrumieni. Zacznie wyglądać, jak mokry piasek na plaży...
icon_mrgreen.gif
W międzyczasie dodaje się miód, cukier lub cukier waniliowy (ja daję 6-8 pełnych łyżek "z górką") oraz posiekane orzechy (ew. inne bakalie, czy wiórki) i zalewa się to wszystko 2 szklankami wody (ja zalewam gorącą).
Całość trzeba szybko mieszać, aż zgęstnieje i zacznie odchodzić od patelni. Wyłożyć na zimny półmisek lub blacik marmurowy (metalowa tacka, talerz do zupy, naczynie żaroodporne też są OK), ugnieść, wygładzić - odstawić do ostygnięcia (można do lodówki), po czym pokroić w kosteczki.
Można dodać dowolny olejek lub skórkę otartą z cytryny.

Uwielbiam to i robię "na szybko" w różnych wersjach smakowych...
smacznego.gif


Moje preferowane smaki: olejek cytrynowy i kandyzowana skórka albo olejek rumowy i mielone orzechy

Mogę tylko dodać, że mój wyrób końcowy nie jest słodki - ale czasem taki wolę, bo nie zamula...
Jak robię dla dzieci, dodaję podwójną ilość miodu lub cukru.
 

Załączniki

  • Kopia_Kopia_P4201782.JPG
    Kopia_Kopia_P4201782.JPG
    88.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy