Kasza perłowa z ziemniakami.

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
0
0
Kasza perłowa z ziemniakami.

http://lapundrik.livejournal.com/25032.html

kasza_per..jpg

Kasza perłowa-1 szklanka(Pęczak)

woda -2 szklanki

cebula -2 sztuki(250 g)

ziemniaki - 2 sztuki(250 g)

sól,pieprz

oliwa -15 ml (dałam masło)

Kaszę przepłukać ,zalać wodą na kilka godzin,najlepiej na noc.

Wodę odlać,zalać kaszę dwoma szklankami czystej wody,posolić i gotować około godziny na niewielkim ogniu.

Cebule drobno posiekać,obsmażyć na oleju do złocistego koloru,dodać starte na dużych oczkach ziemniaki,mieszając smażyć razem z cebulą.

Dodać gotową kaszę,popieprzyć do smaku i gotować jeszcze 5-10 minut.
 

Załączniki

  • kasza_per..jpg
    kasza_per..jpg
    80.4 KB · Wyświetleń: 2

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,317
151
63
Janka , ty jak zwykle wynajdziesz nie przepis a jakieś cudo
mniam.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
0
0
I do tego sos grzybowy aaaaa
icon_rolleyes.gif

mniam.gif

 

qd

Well-known member
Contributor
Sie 28, 2005
6,233
161
63
Ha! Chodzila za mna ta kasza, chodzila, az dopadla. Dzisiaj zrobilam. Oczywisicie ciut inaczej:)
Bylo tak:
Kasze perlowa sucha wysypalam na rozpuszczone maslo topione i dobrze wymieszalam, zalalam bulionem grzybowym z kostki, zamieszalalm, poczekalam zeby sie zagotowalo i zostawilam pod przykryciem na malutkim gazie, na plytce rozprowadzajacej.
Cebule posiekalam i zezlocilam na miesznce masla topionego i oleju slonecznikowego. Do zarumienionej cebuli wrzucilam starte na grubej tarce ( buraczanka) ziemniaki i mieszalam, smazylam, mieszalam, posolilam, mieszalam. W koncu zgasilam gaz, przykrylam i zostawilam, zeby doszlo.
Na patelnie z cebula/ziemniakami wsypalam kaszy ( nie cala z gara), wymieszalam, podlalam odrobine woda i podgrzalam.
Och, jakie to dobre, jakie dobre!
kasza_z_cebula_i_ziemniakami.jpg
qd
 

Załączniki

  • kasza_z_cebula_i_ziemniakami.jpg
    kasza_z_cebula_i_ziemniakami.jpg
    319.7 KB · Wyświetleń: 1

anowid

Member
Lut 19, 2007
562
0
0
Bardzo fajna ta kasza, robiłam dokładnie według przepisu, podałam z gularzem
lecker.gif

anbetung.gif
ślicznie dziękuję za przepis, wchodzi na stałe!
 

olatka

Member
Lut 28, 2009
138
0
0
Czy ktoś probował robić to danie z innym rodzajem kaszy?
Nie przepadam za pęczakiem. Wolałabym użyć np. kaszy jęczmiennej drobniejszej, typu wiejska czy mazurska.
Ma to sens?
 

olatka

Member
Lut 28, 2009
138
0
0
Sprobuję i dam znać.
Jeśli będzie dobre- to pewnie będę powtarzać w takiej wersji, jeśli średnie- to następnym razem sprobuję z pęczakiem.
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,869
63
48
olatka @ 9 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1495963Czy ktoś probował robić to danie z innym rodzajem kaszy?
Nie przepadam za pęczakiem. Wolałabym użyć np. kaszy jęczmiennej drobniejszej, typu wiejska czy mazurska.
Ma to sens?
Wg mnie absolutnie ma sens. Szczególnie, że w tytule jest wyraźnie napisane kasza perłowa i jako podstawowy składnik też. Pęczak jest w nawiasach - ja rozumiem jako zamiennik.
Na zdjęciu qd też kasza nie wygląda na pęczak, a właśnie na jęczmienną perłową.

PS. Jeszcze przypomniałam sobie, że wielokrotnie robiłam farsz do pierogów właśnie z kaszy perłowej i startych surowych kartofli. Bardzo smaczne były.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olatka

Member
Lut 28, 2009
138
0
0
Z ciekawostek.
Zrobiłam dziś w nieco innej formie.
Kasza ugotowana w wywarze grzybowym, al dente.
Starte ziemniaki.
Usmażona na złoto cebulka i boczek.
Wymieszane razem, dodana bryndza owcza. Majeranek, sól, pieprz.
Razem upieczone jak babka ziemniaczana, w piekarniku. Jakoś godzinka, na 180 stopni.
Pyyychoootaaa :D
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olatka

Member
Lut 28, 2009
138
0
0
Robiłam niedawno wariację na temat tego dania
icon_smile.gif

Kasza jęczmienna, a ziemniaki starte na drobnej tarce. Dodałam podsmażony, pokrojony w kosteczkę boczek ze zrumienioną cebulką. I pokruszoną owczą bryndzę.
Wymieszałam razem, dodałam jajko i łyżkę mąki. I upiekłam w piekarniku, w keksówce, w postaci babki. Podałam pokrojone w plastry z łyżką dobrej, kwaśnej śmietany.
Bardzo smaczne, na zimno i na ciepło. Można odsmażać w plastrach na patelni.

A wersję qd mam zamiar zrobić następnym razem
icon_smile.gif