- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Składniki:
5 szklanek wywaru z kości i jarzyn
1 dkg kminku
2 łyżki masła(lub margaryny)
1/2 łyżki mąki
1/2 szklanki śmietany
sól
Wykonanie:
Kminek uprażyć w rondelku,aż zacznie odskakiwać od dna,zalać dwiema szklankami wywaru i gotować około godziny.
Przecedzić,wlać do pozostałego wywaru,zaciągnąć zasmażką z tłuszczu i mąki i dodać roztrzepaną śmietanę.
Podawać z grzankami z bułki lub jasnego chleba.
W latach 70 były takie roczniki dla gospodyń i stąd ten przepis pochodzi.
5 szklanek wywaru z kości i jarzyn
1 dkg kminku
2 łyżki masła(lub margaryny)
1/2 łyżki mąki
1/2 szklanki śmietany
sól
Wykonanie:
Kminek uprażyć w rondelku,aż zacznie odskakiwać od dna,zalać dwiema szklankami wywaru i gotować około godziny.
Przecedzić,wlać do pozostałego wywaru,zaciągnąć zasmażką z tłuszczu i mąki i dodać roztrzepaną śmietanę.
Podawać z grzankami z bułki lub jasnego chleba.

W latach 70 były takie roczniki dla gospodyń i stąd ten przepis pochodzi.