Kaszubska polewka z kminku

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Składniki:

5 szklanek wywaru z kości i jarzyn

1 dkg kminku

2 łyżki masła(lub margaryny)

1/2 łyżki mąki

1/2 szklanki śmietany

sól


Wykonanie:

Kminek uprażyć w rondelku,aż zacznie odskakiwać od dna,zalać dwiema szklankami wywaru i gotować około godziny.

Przecedzić,wlać do pozostałego wywaru,zaciągnąć zasmażką z tłuszczu i mąki i dodać roztrzepaną śmietanę.

Podawać z grzankami z bułki lub jasnego chleba.



polewka.jpg
W latach 70 były takie roczniki dla gospodyń i stąd ten przepis pochodzi.
 

Załączniki

  • polewka.jpg
    polewka.jpg
    11.1 KB · Wyświetleń: 2
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy