- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
KAWIOR PO ZYDOWSKU
40 dkg drobiowej wątróbki
4 jajka
3 cebule
10 dkg smalcu z gęsi lub masła
sól i pieprz
natka pietruszki
1. No mocno rozgrzany tłuszcz kładziemy wątróbki i szybko je smażymy.Trwa to około 3 minut ( w środku nie powinno być krwi). Jeśli będziemy to dłużej robić to wątróbki będą twarde. Teraz także nie solimy.
W pewnym momencie smażenia,wątróbka puści soki i to będzie trochę utrudniało smażenia, ale w żadnym wypadku nie należy sobie pomagać dolewając oliwy, najwyżej jeszcze trochę masła.
2.Wątróbki wyjmujemy z tłuszczu i drobno,można powiedziec bardzo drobno kroimy, a do tłuszczu dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Smażymy ją na złoty kolor. I jak jest gotowa to razem z tłuszczem wlewamy do wątróbki.
3.3 ugotowany na twardo jajka drobno kroimy, a jeszcze lepiej przecieramy na tarce i dodajemy do wątróbki.Teraz solimy i dosyć mocno pieprzymy. Powinno to mieć taki wyrazisty pieprzny smak. Wszystko mieszamy i wkładamy do półmiska. Dekorujemy drobno pokrojonym żóltkiem i białkiem z jednego jajka.Najładniej to wygląda jak tego nie pomieszamy.Do tego dokładamy kilka krążków cebulki i natkę pietruszki.
4.Wkładamy do lodówki na 6 do 8 godzin.
5.Podajemy z chlebem jako pastę.
40 dkg drobiowej wątróbki
4 jajka
3 cebule
10 dkg smalcu z gęsi lub masła
sól i pieprz
natka pietruszki
1. No mocno rozgrzany tłuszcz kładziemy wątróbki i szybko je smażymy.Trwa to około 3 minut ( w środku nie powinno być krwi). Jeśli będziemy to dłużej robić to wątróbki będą twarde. Teraz także nie solimy.
W pewnym momencie smażenia,wątróbka puści soki i to będzie trochę utrudniało smażenia, ale w żadnym wypadku nie należy sobie pomagać dolewając oliwy, najwyżej jeszcze trochę masła.
2.Wątróbki wyjmujemy z tłuszczu i drobno,można powiedziec bardzo drobno kroimy, a do tłuszczu dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Smażymy ją na złoty kolor. I jak jest gotowa to razem z tłuszczem wlewamy do wątróbki.
3.3 ugotowany na twardo jajka drobno kroimy, a jeszcze lepiej przecieramy na tarce i dodajemy do wątróbki.Teraz solimy i dosyć mocno pieprzymy. Powinno to mieć taki wyrazisty pieprzny smak. Wszystko mieszamy i wkładamy do półmiska. Dekorujemy drobno pokrojonym żóltkiem i białkiem z jednego jajka.Najładniej to wygląda jak tego nie pomieszamy.Do tego dokładamy kilka krążków cebulki i natkę pietruszki.
4.Wkładamy do lodówki na 6 do 8 godzin.
5.Podajemy z chlebem jako pastę.
Ostatnią edycję dokonał moderator: