- Maj 28, 2007
- 12,223
- 0
- 0
Kawior z bakłażana
3 średniej wielkości bakłażany
3 pomidory
1 cebula
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
oliwa
sól do smaku
Bakłażany umyć i przeciąć (na długość). Zawinąć w folię aluminiową, włożyć do nagrzanego na 200° piekarnika i piec ok. 45 min. W tym czasie posiekaną drobno cebulę lekko podsmażyć, dodać bardzo drobno pokrojone pomidory, doprawić i dusić ok. 30 min.
Z upieczonych bakłażanów wybrać miąższ, dobrze go rozgnieść widelcem i wymieszać z pomidorami. Dodac rozgnieciony czosnek i posiekaną natkę pietruszki; doprawić do smaku.
Podawac np. z tostami jako aperitif (mozna lekko posypac startym parmezanem);
czasami uzywam do rowniez jako sosu, np. do kotlecikow sojowych.
Przepis pochodzi z jednego z porannych programow francuskiej telewizji (sprzed dobrych 8-10 lat
)
(przepis rowniez tutaj)
3 średniej wielkości bakłażany
3 pomidory
1 cebula
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
oliwa
sól do smaku
Bakłażany umyć i przeciąć (na długość). Zawinąć w folię aluminiową, włożyć do nagrzanego na 200° piekarnika i piec ok. 45 min. W tym czasie posiekaną drobno cebulę lekko podsmażyć, dodać bardzo drobno pokrojone pomidory, doprawić i dusić ok. 30 min.
Z upieczonych bakłażanów wybrać miąższ, dobrze go rozgnieść widelcem i wymieszać z pomidorami. Dodac rozgnieciony czosnek i posiekaną natkę pietruszki; doprawić do smaku.
Podawac np. z tostami jako aperitif (mozna lekko posypac startym parmezanem);
czasami uzywam do rowniez jako sosu, np. do kotlecikow sojowych.
Przepis pochodzi z jednego z porannych programow francuskiej telewizji (sprzed dobrych 8-10 lat

(przepis rowniez tutaj)
Ostatnią edycję dokonał moderator: