- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0

Znowu z "Deserów" Parragona . W oryginale kawa była zwykła, rozpuszczalna.
Dałam bezkofeinową, żeby dziecko też mogło zjeść
600 ml śmietany kremówki
1 laska wanilii
55 g cukru pudru
1 ? 1,5 mocne, porządne bezkofeinowe espresso
2 łyżeczki żelatyny
Sos
150 ml śmietany kremówki (dałam mniej)
55 g czekolady gorzkiej
Śmietanę wlać do garnka.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydłubać ziarenka, wrzucić do śmietany razem z resztą
laski. Wsypać cukier. Doprowadzić prawie do wrzenia.
Przecedzić, odstawić
Żelatynę rozpuścić w kawie.
Wlać do śmietany, dokładnie wymieszać.
Rozlać do foremek, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Sos:
Czekoladę rozpuścić w śmietanie. Znaczy się śmietanę podgrzać, wrzucić połamaną
czekoladę, wymieszać itp
Pannę wyciągnąć z foremek, polać sosem, udekorować czym się chce. U nas były
czekoladowe groszki