Kawowa (bezkofeinowa) panna cotta z czekoladą

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Cpjnjd00Cvwwsa7bdX.jpg


Znowu z "Deserów" Parragona . W oryginale kawa była zwykła, rozpuszczalna.
Dałam bezkofeinową, żeby dziecko też mogło zjeść


600 ml śmietany kremówki
1 laska wanilii
55 g cukru pudru
1 ? 1,5 mocne, porządne bezkofeinowe espresso
2 łyżeczki żelatyny

Sos
150 ml śmietany kremówki (dałam mniej)
55 g czekolady gorzkiej

Śmietanę wlać do garnka.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydłubać ziarenka, wrzucić do śmietany razem z resztą
laski. Wsypać cukier. Doprowadzić prawie do wrzenia.
Przecedzić, odstawić
Żelatynę rozpuścić w kawie.
Wlać do śmietany, dokładnie wymieszać.
Rozlać do foremek, wstawić do lodówki na kilka godzin.

Sos:
Czekoladę rozpuścić w śmietanie. Znaczy się śmietanę podgrzać, wrzucić połamaną
czekoladę, wymieszać itp

Pannę wyciągnąć z foremek, polać sosem, udekorować czym się chce. U nas były
czekoladowe groszki
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy