Kawowa panna cotta z sosem czekoladowym

Russkaya

Member
Cze 10, 2010
113
0
0
Warto spróbować!

lecker.gif



Składniki (na 5 porcji):

* olej (do smarowania)
* 600ml gęstej śmietany
* 1 laska wanilii
* 55g drobnego cukru (można dać więcej, według upodobań)
* 2 łyżeczki kawy instant, rozpuszczonej w 4 łyżkach wody
* 2 łyżeczki żelatyny w proszku
* orzechy w czekoladzie i kakao do dekoracji


Sos czekoladowy:

* 150ml śmietanki
* 60 g czekolady


1. Foremki (np kokilki) lekko wysmarować olejem.

Śmietanę przelać do rondla. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydrążyć ziarenka i wrzucić wszystko do śmietany. Dodać cukier i podgrzewać, doprowadzając niemal do wrzenia. Przecedzić do żaroodpornej miski i odstawić. Do innej miski wlać kawę, a następnie wsypać żelatynę i odstawić na 5 minut, aż stanie się gąbczasta. Miseczkę umieścić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści.

2. Do kawy z żelatyną dodać odrobinę śmietany, wymieszać, po czym wlać całość do rondla ze śmietaną i dokładnie połączyć. Mieszankę rozlać do natłuszczonych foremek, ostudzić, po czym wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

3. Przygotować sos. Czekoladę połamać na kawałki, wlać śmietankę (można zostawić 1 łyżkę do dekoracji) i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ja dodałam jeszcze małą łyżeczkę kakao by sos miał mocniejszy kolor.

Przed podaniem foremki zanurzyć na krótko w gorącej wodzie, po czym odwrócić do góry dnem i wyłożyć desery na talerze.

Polać sosem czekoladowym, udekorować kleksami śmietanki i ozdobić orzechami laskowymi w czekoladzie, oprószyć kakao.

Smacznego
icon_smile.gif




Źródło: "Przysmaki z czekolady"


pannacotta0mediumsmall.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy