- Lis 5, 2007
- 13,730
- 0
- 0
Przepis z książki "Rachel's Food for Living" Rachel Allen
Ciastka są kruche ale z polewą smakują rewelacyjnie. Będę powtarzać.
Składniki:
175g mąki ze środkiem spulchniającym
75 g cukru
75 g masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka wrzątku
1 jajo
na polewę:
50 g masła miękkiego
100 g cukru pudru
3 łyżki kakao
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180C. Kawę rozpuścić w wodzie. Mąkę, cukier i masło umieścić w misce miksera i utrzeć do uzyskania konsystencji bułki tartej. Następnie ucierając dodać jajo i wlać kawę. Masę wyłożyć na stolnicę wysypaną cukrem pudrem (Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie włożyć na chwilę do lodówki). Rozwałkować na grubość ok 5 mm i wykrawać ulubione kształty.
Składniki polewy utrzeć na gładkąmasę, którą następnie dekorować ciastka.