Kawowe serniczki na zimno z sosem czekoladowym

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Skladniki;
250g zmielonego twarogu

250g gestej smietanki kremowki 36%

4 lyzki bardzo mocnej kawy

80g mialkiego cukru

Sos czekoladowy; 100g gorzkiej czekolady i 50g niesolonego masla
Przygotowanie;

Wylozyc 4 male foremki okragle o pojemnosci 100ml, muslinem (kawalki muslinu musza byc na tyle duze, zeby zawinac w niego serniczki rowniez od gory), ja wykorzystalam gaze.
Utrzec twarog na gladko, nastepnie dolac smietane.
Dodac kawe i cukier, wymieszac. Nalozyc do foremek i calkowicie zawinac w muslin. Chlodzic w lodowce co najmniej 90 min, nastepnie wylozyc serniczki na talerzyki, ostroznie zdejmujac muslin.
Aby przygotowac sos czekoladowy, nalezy powoli roztopic czekolade w rondlu z maslem i 4 lyzkami wody. Mocno wymieszac, aby powstal gladki sos, nastepnie lekko go ostudzic i polac nim kazdy serniczek.
4 porcje.

cin2.JPG

cin.JPG

przepis z ksiazki "Dania Slodkie" Wyd. Wega Delbana Polska.

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Gaza po to, zeby latwiej wyjac. Muslinu nie znalazlam. Gdyby nie gaza to trzebaby wyjadac lyzeczka z naczynia, inaczej by sie nie wydostalo.Tak wyglada bez polwey. Widac slady po gazie wiec byla za gruba, musze cos cienszego znalezc.
2b64671baabeb32a.jpg

No, chce usunac zdjecie ksiazki Nigelli bo cos pomylilam, i nie da rady. Sorki ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A taka przezroczysta folia spożywcza by nie mogła być??
gruebel_2.gif

Obłędnie wygląda
lecker.gif

Może sobie zrobie coś podobnego tylko zamiast śmietany oczywiście (
icon_wink.gif
) jogurt bym dała. Ostatnio twaróg za mną chodzi
baa.gif
icon_mrgreen.gif

Eve ale chyba kawy nie dodawałaś do masy
icon_question.gif
gruebel_2.gif
A w ogóle to ją zaparzyć czy mielone ziarenka dać czy "rozpieszczalną"
daumen.gif

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Dalam kawe do masy, cztery lyski mocnej rozpuszczalnej. Jak zaparzysz ziarnista to tez bedzie. Delikatnie koloru nadala ale smaku intensywnie
icon_smile.gif

Folia pewno by mogla byc, w sumie i tak delikatnie to trzeba zdjac. Deser ma konsystencje delikatnie roztopionych lodow.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Zrobiłam. Chyba nie wyszło. Taką prostą rzecz spartolić, to trzeba mieć talent.
dump.gif
icon_wink.gif

Najpierw wyłożyłam filiżankę (na szczęście robiłam na próbę tylko dla siebie) folią spożywczą i przełożyłam masę. Jakieś 2,5 godziny trzymałam w lodówce na najwyższej półce i gdy po tym czasie spróbowałam wyjąć, było jeszcze bardzo rzadkie (konsystencja właściwie niezmieniona), w żadnej sposób nie dało się tego ładnie wyjąć, zero kształtu, spójności. Nie wiem, co zrobiłam źle.

Przełożyłam więc do innej filiżanki, już bez folii, na jakieś 40 minut do lodówki i przed chwilą skonsumowałam. I tak rzadkie, ale smaczne. Tylko nie to, czego oczekiwałam.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Moze ser zbyt wodnisty był
gruebel_2.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
To ja osobiscie przyjade i sprawdze czy faktycznie CI nie wychodzą
icon_mrgreen.gif

lecker.gif

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Hm, to moze opisze dokladnie jak ja to zrobilam.
Zmielilam ser bialy, zwykly twarog, na gladka mase. Potem miksowalam mikserem razem ze smietana, kawa i cukrem, dosc dluga chwile, bo nie wiedzialam ile. Jak juz zmiksowalam na jednolita mase, taka gesta dosc to stwierdzilam, ze gotowe. Szklanki wylozylam gaza i przelozylam lyzka mase- ciezko bylo przelac bo geste. Zawinelam od gory gaza i wlozylam do lodowki w bocznych drzwiach tam gdzie jajka sie chowa bo miejsca innego nie mialam
icon_smile.gif

Acha, wyszly takie jasno kawowe bialym przelamane. Na zdjeciu nie widac dokladnego koloru.
Ja sera bialego nie lubie. Sernik tez ciezko zebym zjadla jakis. I tego tez duzo sie nie zje bo zatyka, dlatego radzilabym male porcje robic.

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Pewnie z tym materiałem będzie racja ;)
Ha, nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - moja wpadka przyczyni się do tego, że nikt nie zrobi w folii
rofl.gif

A na poważnie - dziękuję, następnym razem na bank będzie gaza.

Ilona @ 24 Jun 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=720483To ja osobiscie przyjade i sprawdze czy faktycznie CI nie wychodzą
icon_mrgreen.gif

lecker.gif
A założymy się najpierw? O blachę dobrego ciasta?
handclasp.gif

(Możesz je już piec
icon_mrgreen.gif
)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy