Kawowo-migdałowy torcik bezowy

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
uff! czyli się udało
icon_smile.gif
to jutro jeszcze przełożę kremem i zdam relacje
icon_mrgreen.gif

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
tak mój torcik wygląda
icon_smile.gif
malutki bo zrobiłam z połowy porcji i ma średnice 11 cm
icon_smile.gif
hmm ale to dobre
lecker.gif

torcik_bezowy.JPG

Załączniki

• torcik_bezowy.JPG
    torcik_bezowy.JPG
    162.3 KB · Wyświetleń: 3

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Mój już się chłodzi
icon_smile.gif
Degustacja dopiero jutro, więc teraz wiele o smaku nie napiszę. Masa kawowa wyszła mi dość wytrawna, bo sypnęło mi się więcej kawy
icon_redface.gif
dlatego też, użyłam jednak werthersów, a nie kopiko czy innych kawowych cukierków (których notabene i tak nie udało mi się kupić, a w sklepie naszym też akurat nie było żadnych) bo są słodsze i IMO jednak taka wersja będzie lepsza. Najtrudniejsze ze wszystkiego to rozbijanie cukierków, które nie dość, że twarde, to w dodatku natychmiastowo zaczynają się kleić
icon_rolleyes.gif
Ale jakos w końcu się udało. W ogóle to robiłam z 6 jajek i odpowiednio przeliczonej reszty składników, żeby starczyło dla wszystkich (czyli prawie 10 osób) ale nie wyszedł duży i dośc płaski. Mam nadzieję, że będzie dobrze smakował
icon_smile.gif

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Dziuniu mój też wysoki nie był. Zresztą na blogu widać, że wygląda trochę jak tort nalesnikowy
rofl.gif
tak go znajomi nazwali
dump.gif

Ja kawę dosypywałam i dosypywałam, ale ja chciałam, żeby był kawowy
icon_smile.gif

Czekam na relację
icon_smile.gif

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Ojeee....ale pyszny musi byc ten torcik!

Mam pytanie: czy trzeba spozyc go w dniu przelozenia kremem, czy tez torcik zachowuje swoja kruchosc na drugi dzien po wyjeciu z lodowki?

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Kocham takie slodkosci, wiec moze byc i na drugi dzien. Na pewno tez bedzie cudownie smaczny. Dziekuje Agatko!

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Pyszny tort! Wszyscy się zachwycali smakiem i zgadywali z czego został zrobiony
icon_mrgreen.gif
On jest IMO bardzo wyważony smakowo, bo w sam raz słodki (wcale nie bezowo słodki) i bardzo kawowy. Werthersy idealnie się wpasowały i chyba nie będę ich zamieniać na Kopiko następnym razem. Konsystencja była miękka ale zwarta, placki przekładałam wczoraj wieczorem, więc zdążyły zmięknąć ale nie były bardzo miękkie ani rozciapciane. Naprawdę warto zrobić ten tort, bo pracy w sumie niedużo, a efekt murowany
daumen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy