Kebab radży*

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Przepis na ten kebab ( Seekh Kabab ) zaleca użycie jagnięciny. Niestety, nie mam do niej dostępu. Jeśli zdecydujecie się na jagnięcinę, wymieszajcie je najpierw z 2 łyżeczkami soli zmiękczającej i odstawcie na 3 godziny. Ja jagnięcinę zastąpiłam mięsem wieprzowym. I teraz istotna uwaga:

Mówiąc więc o kuchni indyjskiej mamy na myśli głównie kuchnie istniejące w Indiach. Wszystkie one stanowią dorobek Indusów i aczkolwiek różnią się niekiedy bardzo, to jednak na świecie znane są jako kuchnia indyjska. Ich wspólną cechą są indyjskie produkty spożywcze, a przede wszystkim specyficzne przyprawy. Wzajemne oddziaływanie rożnych kultur, religii, zwyczajów i upodobań wzbogaciło regionalne kuchnie hinduskie. Z uwagi na ogromne zróżnicowanie kulturowe subkontynentu pojęcie kuchnia indyjska to stosunkowo ogólny i nieprecyzyjny termin. Zasadniczy podział wyróżnia kuchnie południa i północy Indii.

Cesarz Asioki (ok.269-232 p.n.e.), wyznawca buddyzmu,pod koniec swego panowania wydał dekret zabraniający zabijania krów.
W VIII w.n.e. zaczęły się najazdy plemion muzułmańskich na Indie. Pod koniec XII w. muzułmanie opanowali cały obszar północnych Indii. Najeźdźcy muzułmańscy wprowadzili na subkontynent indyjski nie tylko nowy system polityczny, ale również inny styl życia i zwyczaje, także kulinarne. Islam nakazuje swym wiernym ściśle przestrzegania praw żywienia – halal. Również ubój zwierząt i przygotowanie mięsa do spożycia musi odbywać się według zasad halal. Tak jak ortodoksyjni Żydzi nabywają mięso wyłącznie od rzeźników koszernych, tak i prawowierni muzułmanie zaopatrują się w mięso w sklepach halal. Koran nawołuje swych wiernych do spoczywania jadła według ściśle określonych praw.

Na kuchnię północnej części kraju duży wpływ wywarł właśnie islam. Muzułmańscy władcy z dynastii Wielkich Mogołów przez wiele wieków kształtowali przyzwyczajenia kulinarne tamtejszej ludności, takie jak unikanie spożywania wieprzowiny i skłonność do łagodniejszych potraw z powszechnym zastosowaniem kurczaka.

W kuchni południa natomiast w skutek religijnego zakazu spożywania wołowiny rozwinęła się tam znakomicie kuchnia wegetariańska, a posiłki są ostrzejsze i spożywa się je tradycyjnie palcami prawej dłoni (lewa ręka uważana jest w Indiach za nieczystą).

Zatem, jeśli zastępujecie jagnięcinę innym mięsem, a spodziewacie się na obiedzie hindusa, warto dowiedzieć się, z jakiego rejonu pochodzi. Na pewno bezpiecznym zamiennikiem będzie w każdej sytuacji kurczak.

Ja, nieograniczona zasadami islamu, po zdecydowaniu, że nie tknę indyjskiej "świętej krowy"
icon_smile.gif
, zdecydowałam się tym razem na mięso wieprzowe.

kebab_rad_y.jpg

500 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowina)
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 średnia cebula, drobno posiekana
2 łyżeczki garam masali
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki imbiru
1 przeciśnięty ząbek czosnku
chilli i sól do smaku

Drobno posiekana cebule wymieszać z przyprawami i czosnkiem. Dodać mięso i dokładnie wymieszać. Dosolić do smaku.
Masę podzielić na 8 części. Każdą część układać wokół patyczka do szaszłyków, zaciskając delikatnie, by mięso się trzymało.
gotowa szaszłyki piec na grillu, w piekarniku lub na patelni grillowej.
 

Załączniki

  • kebab_rad_y.jpg
    kebab_rad_y.jpg
    110.9 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

asjenka

Member
Kwi 7, 2006
124
0
0
Brzmi i wygląda super, na pewno też tak smakuje sądząc po opisie, w ogóle one są pyszne (z tego przepisu nie korzystałam, ale lubię te kebaby bardzo, można też dodać posiekaną świeżą miętę do mięsa)
Co do rąk, na północy, tam gdzie są wpływy muzułmańskie, lewa ręka też jest nieczysta, nie można nią nie tylko jeść, ale i np. nic podawać, pokazywać, myć się przed modlitwą, itd.