Najlepsze z jagodami albo truskawkami.
2 szklanki kefiru
2 jajka
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
olej do smażenia
Jajka dobrze wymieszać z kefirem, dodać przesianą mąkę i szczyptę soli. Wymieszać. Powinno powstać gęste ciasto, jak bardzo, bardzo gęsta śmietana.
Odstawić na 20 minut.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką do zupy nakładać placuszki, smażyć na złoto.
Trzeba uważać, żeby olej nie był zbyt gorący, bo wtedy placuszki szybka usmażą się od spodu a na górze będą surowe i ciężko będzie je odwrócić.
Lepiej jest formować małe, okrągłe placuszki zamiast dużych. Trochę więcej roboty, ale lepszy efekt.
2 szklanki kefiru
2 jajka
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
olej do smażenia
Jajka dobrze wymieszać z kefirem, dodać przesianą mąkę i szczyptę soli. Wymieszać. Powinno powstać gęste ciasto, jak bardzo, bardzo gęsta śmietana.
Odstawić na 20 minut.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką do zupy nakładać placuszki, smażyć na złoto.
Trzeba uważać, żeby olej nie był zbyt gorący, bo wtedy placuszki szybka usmażą się od spodu a na górze będą surowe i ciężko będzie je odwrócić.
Lepiej jest formować małe, okrągłe placuszki zamiast dużych. Trochę więcej roboty, ale lepszy efekt.