- Mar 26, 2008
 
- 2,319
 
- 389
 
- 83
 
Przepis znaleziony w "Ciasta na stół" 5/2009 podaję z małymi zmianami.
Keks gruszkowy
Składniki:
100 g orzechów włoskich,
150 g cukru,
200 g masła lub margaryny,
szczypta soli,
4 jajka,
300 g mąki pszennej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
2-3 gruszki,
2-3 łyżki soku z cytryny,
50 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
Czekoladę i orzechy posiekać, gruszki obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Masło z cukrem i szczyptą soli utrzeć na gładki krem i nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mieszając dodawać porcjami do utartej masy. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, wlać do ciasta i wymieszać mikserem. Na koniec dodać przygotowane orzechy, gruszki i czekoladę, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i wygładzić powierzchnię. Piec 50-60 min w temperaturze 175 st. C, przed wyjęciem zrobić próbę patyczkiem. Upieczony keks na 10 minut zostawić w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.
Piekłam w foremce keksowej o wymiarach 11 x 30 cm.
Smacznego!
	
		
			
		
		
	

	
		
			
		
		
	
			
			Keks gruszkowy
Składniki:
100 g orzechów włoskich,
150 g cukru,
200 g masła lub margaryny,
szczypta soli,
4 jajka,
300 g mąki pszennej,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
2-3 gruszki,
2-3 łyżki soku z cytryny,
50 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
Czekoladę i orzechy posiekać, gruszki obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Masło z cukrem i szczyptą soli utrzeć na gładki krem i nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mieszając dodawać porcjami do utartej masy. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody, wlać do ciasta i wymieszać mikserem. Na koniec dodać przygotowane orzechy, gruszki i czekoladę, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i wygładzić powierzchnię. Piec 50-60 min w temperaturze 175 st. C, przed wyjęciem zrobić próbę patyczkiem. Upieczony keks na 10 minut zostawić w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.
Piekłam w foremce keksowej o wymiarach 11 x 30 cm.
Smacznego!

Załączniki
			
				Ostatnią edycję dokonał moderator: 
			
		
	
										
										
											
	
		
			
		
		
	
	
	
		
			
		
		
	
										
									
								
				
		
			

			
			
			
