- Cze 17, 2024
- 1,076
- 1,621
- 113
Przepis pochodzi z książki kucharskiej mojej przyjaciółki. Mam go w moim ponad 30 letnim zeszycie z przepisami prawie na samym początku. Piekę go conajmniej kilka razy w roku.
2 szkl mąki (260 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
7 dkg masła,
1 szkl cukru (180 gr)
1 op cukru waniliowego,
3 jajka,
1/2 szkl posiekanych bakalii,
1/2 szkl mleka
Tłuszcz ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy kolejno jajka i dalej ucieramy. Do masy dodajemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy stopniowo mleko. Na koniec dodajemy obsypane mąka bakalie i lekko mieszamy łyżka. Piec ok.50 minut (do suchego patyczka) w temp 180 °C
Smacznego
2 szkl mąki (260 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
7 dkg masła,
1 szkl cukru (180 gr)
1 op cukru waniliowego,
3 jajka,
1/2 szkl posiekanych bakalii,
1/2 szkl mleka
Tłuszcz ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy kolejno jajka i dalej ucieramy. Do masy dodajemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy stopniowo mleko. Na koniec dodajemy obsypane mąka bakalie i lekko mieszamy łyżka. Piec ok.50 minut (do suchego patyczka) w temp 180 °C
Smacznego