ten keks to ulubione ciasto całej rodziny mojej, kilku moich przyjaciółek i od pewnego momentu znajomych mojego mężczyzny
jest pyszne, pełne dodatków i bardzo szybkie w przygotowaniu. robiłam je tysiąc razy i
1) zawsze się udaje]
2) im mniej się staram tym jest lepsze
składniki:
3,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (mogą być też inne, ostatnio zrobiłam z laskowymi i był PYCHAAAA!!!!)
2/3 szklanki oleju
4 jajka
4 średnie banany
20 dag (2 tabliczki) gorzkiej czekolady (może też być mleczna, jak kto woli)
1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
szczypta soli
1)olej, cukier, sól i skórkę z cytryny (otartą na drobnej tarce) ubijać trzepaczką lub mikserem aż do rozpuszczenia się cukru;
2)dodawać po jednym jajku i nadal ubijać, aż powstanie puszysta masa;
tu kończy się niestety wygodny etap mikserowy i przechodzimy na tryb ręczny...
3)makę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać i po troch dodawać o masy, na końcu dodac pokrojoną w kostkę czekoladę, banany i posiekane orzechy. wszystko delikatnie wymieszać;
4)ciasto przelać do foremki keksowej posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem; piec ok godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
choć temperatura jest mocno 'na oko' bo w moim starym socjalistycznym piecyku termometr nie działa od 5 lat-ale to nie sztuka piec w czymś co działa

jest pyszne, pełne dodatków i bardzo szybkie w przygotowaniu. robiłam je tysiąc razy i
1) zawsze się udaje]
2) im mniej się staram tym jest lepsze
składniki:
3,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (mogą być też inne, ostatnio zrobiłam z laskowymi i był PYCHAAAA!!!!)
2/3 szklanki oleju
4 jajka
4 średnie banany
20 dag (2 tabliczki) gorzkiej czekolady (może też być mleczna, jak kto woli)
1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryna
szczypta soli
1)olej, cukier, sól i skórkę z cytryny (otartą na drobnej tarce) ubijać trzepaczką lub mikserem aż do rozpuszczenia się cukru;
2)dodawać po jednym jajku i nadal ubijać, aż powstanie puszysta masa;
tu kończy się niestety wygodny etap mikserowy i przechodzimy na tryb ręczny...
3)makę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać i po troch dodawać o masy, na końcu dodac pokrojoną w kostkę czekoladę, banany i posiekane orzechy. wszystko delikatnie wymieszać;
4)ciasto przelać do foremki keksowej posmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem; piec ok godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
choć temperatura jest mocno 'na oko' bo w moim starym socjalistycznym piecyku termometr nie działa od 5 lat-ale to nie sztuka piec w czymś co działa
