Na podstawie miesięcznika "Ty i Ja", lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.
Składniki
25 dkg mąki
25 dkg cukru
2 całe jaja
2 żółtka
łyżka sproszkowanego imbiru
Do porcelanowej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i 2 żółtka. Miskę wstawiamy do rondla z zimną wodą, rondel stawiamy na średnim ogniu. Ubijamy zawartość miski trzepaczką tak długo, aż woda w rondlu się nie zagotuje. Wówczas dodajemy imbir i ucieramy krem ( po wyjęciu miski z wody) póki nie przestygnie. Do ochłodzonego kremu dodajemy mąkę, bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto - po czym rozwałkowujemy je dość cienko (3 -5 mm) na stolnicy i wycinamy foremką ciasteczka. Układamy je na lekko natłuszczonej blasze i pieczemy w dobrze nagrzanym (180 st.) piekarniku na ciemnozłoty kolor.
Składniki
25 dkg mąki
25 dkg cukru
2 całe jaja
2 żółtka
łyżka sproszkowanego imbiru
Do porcelanowej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i 2 żółtka. Miskę wstawiamy do rondla z zimną wodą, rondel stawiamy na średnim ogniu. Ubijamy zawartość miski trzepaczką tak długo, aż woda w rondlu się nie zagotuje. Wówczas dodajemy imbir i ucieramy krem ( po wyjęciu miski z wody) póki nie przestygnie. Do ochłodzonego kremu dodajemy mąkę, bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto - po czym rozwałkowujemy je dość cienko (3 -5 mm) na stolnicy i wycinamy foremką ciasteczka. Układamy je na lekko natłuszczonej blasze i pieczemy w dobrze nagrzanym (180 st.) piekarniku na ciemnozłoty kolor.