Keksy imbirowe

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Na podstawie miesięcznika "Ty i Ja", lata 70. Opracowanie kulinarne Maria Lemnis i Henryk Vitry.

Składniki
25 dkg mąki
25 dkg cukru
2 całe jaja
2 żółtka
łyżka sproszkowanego imbiru

Do porcelanowej miski wbijamy całe jajka, dodajemy cukier i 2 żółtka. Miskę wstawiamy do rondla z zimną wodą, rondel stawiamy na średnim ogniu. Ubijamy zawartość miski trzepaczką tak długo, aż woda w rondlu się nie zagotuje. Wówczas dodajemy imbir i ucieramy krem ( po wyjęciu miski z wody) póki nie przestygnie. Do ochłodzonego kremu dodajemy mąkę, bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto - po czym rozwałkowujemy je dość cienko (3 -5 mm) na stolnicy i wycinamy foremką ciasteczka. Układamy je na lekko natłuszczonej blasze i pieczemy w dobrze nagrzanym (180 st.) piekarniku na ciemnozłoty kolor.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy