- Lis 5, 2007
- 13,730
- 0
- 0
Przepis od James'a Martin'a, zamieszczony w magazynie "At home" (grudzien 2009)
Skladniki;
500g slodkiego ciasta kruchego
2 jaja
75 g cukru
150 ml smietany 33%
250ml mleka
100g mielonego ryzu
szczypta galki muszkatolowej
skorka i sok z polowy cytryny
125g koryntek (suszonych porzeczek, mozna zastapic rodzynkami)
Wykonanie;
Piekarnik nagrzac do 200C. Foremki na tarteletki wylozyc cienko rozwalkowanym ciastem i piec przez ok 10 min. Wyjac z piekarnika i wystudzic. Jajka i cukier umiescic w misce i zmiksowac do polaczenia. Smietane i mleko wlac do garnka i podgrzewac do zagotowania, co jakis czas mieszajac. Wlac plyn do masy jajecznej i wymieszac. Przelac spowrotem do garnka i mieszajac, gotowac na malym ogniu do zgestnienia. Mielony ryz wymieszac z sokiem, skorka otarta z cytryny igalka muszkatlowa. Rozdzielic do miseczek z podpieczonego ciasta, posypac koryntkami i polac custardem. Piec 10 min- do sciecia.
Skladniki;
500g slodkiego ciasta kruchego
2 jaja
75 g cukru
150 ml smietany 33%
250ml mleka
100g mielonego ryzu
szczypta galki muszkatolowej
skorka i sok z polowy cytryny
125g koryntek (suszonych porzeczek, mozna zastapic rodzynkami)
Wykonanie;
Piekarnik nagrzac do 200C. Foremki na tarteletki wylozyc cienko rozwalkowanym ciastem i piec przez ok 10 min. Wyjac z piekarnika i wystudzic. Jajka i cukier umiescic w misce i zmiksowac do polaczenia. Smietane i mleko wlac do garnka i podgrzewac do zagotowania, co jakis czas mieszajac. Wlac plyn do masy jajecznej i wymieszac. Przelac spowrotem do garnka i mieszajac, gotowac na malym ogniu do zgestnienia. Mielony ryz wymieszac z sokiem, skorka otarta z cytryny igalka muszkatlowa. Rozdzielic do miseczek z podpieczonego ciasta, posypac koryntkami i polac custardem. Piec 10 min- do sciecia.