Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Ketchup, łagodny lub pikantny
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote=".agatka." data-source="post: 1348637" data-attributes="member: 12156"><p>Domowy ketchup, łagodny lub pikantny, w zależności od ilości użytej ostrej papryki.</p><p>Wpisuje przepis bo co roku szukam, a tak będę miała pod ręką. </p><p></p><p>Proporcje na ok 2,5 litra gotowego sosu.</p><p></p><p>3 kg pomidorów</p><p>2 duże kwaśne jabłka (np. antonówki)</p><p>3 duże czerwone papryki</p><p>3 duże cebule</p><p>3 duże marchewki</p><p>2 średnie korzenie pietruszki</p><p>kawałek selera (niewielki, wielkości połowy cytryny)</p><p>1/4-1 ostra papryczka (w zależności od tego jak ostry sos chcemy uzyskać)</p><p>5 goździków</p><p>2 łyżeczki ziaren gorczycy</p><p>3/4 szklanki cukru - można dać mniej i później dodać do smaku, ja lubię jak jest słodki</p><p>opcjonalnie 1/2 szklanki octu</p><p>sól i pieprz</p><p></p><p></p><p>Potrzebny będzie duży garnek.</p><p>Pomidory pokroić na ćwiartki lub ósemki.</p><p>Jabłka pokroić na plastry (nie trzeba obierać).</p><p>Paprykę pokroić w plastry.</p><p>Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę.</p><p>Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej.</p><p>Papryczkę pokroić na plasterki. Jeśli chcemy sos łagodny trzeba dodać nie więcej niż 1/4 lub nie dodawać, jeśli bardziej ostry - można dać całą.</p><p></p><p>Wszystko wrzucić do garnka, podlać kilka łyżek wody, wrzucić goździki i gorczycę, dodać 1 łyżeczkę soli i dusić pod przykryciem aż będzie miękkie. Ja duszę jednego dnia 2-3 godziny i następnego kolejne 2-3.</p><p>Wszystko przetrzeć przez drobne sito, wsypać cukier, można dodać ocet (dobre zarówno z octem, jak i bez).</p><p>Gotować aż sos będzie miał pożądaną konsystencję. Wtedy doprawić do smaku solą, pieprzem, można jeszcze dodać cukru. Jeśli ma być bardziej pikantny, można sypnąć trochę chili.</p><p>Jeśli chcemy bardziej gładki sos, można dodatkowo potraktować blenderem.</p><p>Gorący nakładać do wyprażonych słoików, zakręcać i stawiać na zakrętkach. Można pasteryzować, ale niekoniecznie.</p><p></p><p></p><p>Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE=".agatka., post: 1348637, member: 12156"] Domowy ketchup, łagodny lub pikantny, w zależności od ilości użytej ostrej papryki. Wpisuje przepis bo co roku szukam, a tak będę miała pod ręką. Proporcje na ok 2,5 litra gotowego sosu. 3 kg pomidorów 2 duże kwaśne jabłka (np. antonówki) 3 duże czerwone papryki 3 duże cebule 3 duże marchewki 2 średnie korzenie pietruszki kawałek selera (niewielki, wielkości połowy cytryny) 1/4-1 ostra papryczka (w zależności od tego jak ostry sos chcemy uzyskać) 5 goździków 2 łyżeczki ziaren gorczycy 3/4 szklanki cukru - można dać mniej i później dodać do smaku, ja lubię jak jest słodki opcjonalnie 1/2 szklanki octu sól i pieprz Potrzebny będzie duży garnek. Pomidory pokroić na ćwiartki lub ósemki. Jabłka pokroić na plastry (nie trzeba obierać). Paprykę pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej. Papryczkę pokroić na plasterki. Jeśli chcemy sos łagodny trzeba dodać nie więcej niż 1/4 lub nie dodawać, jeśli bardziej ostry - można dać całą. Wszystko wrzucić do garnka, podlać kilka łyżek wody, wrzucić goździki i gorczycę, dodać 1 łyżeczkę soli i dusić pod przykryciem aż będzie miękkie. Ja duszę jednego dnia 2-3 godziny i następnego kolejne 2-3. Wszystko przetrzeć przez drobne sito, wsypać cukier, można dodać ocet (dobre zarówno z octem, jak i bez). Gotować aż sos będzie miał pożądaną konsystencję. Wtedy doprawić do smaku solą, pieprzem, można jeszcze dodać cukru. Jeśli ma być bardziej pikantny, można sypnąć trochę chili. Jeśli chcemy bardziej gładki sos, można dodatkowo potraktować blenderem. Gorący nakładać do wyprażonych słoików, zakręcać i stawiać na zakrętkach. Można pasteryzować, ale niekoniecznie. Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Ketchup, łagodny lub pikantny
Top
Bottom