- Paź 30, 2004
- 27,369
- 7
- 38
Przepisów na kheer jest wiele, jednak główną zasadą jest to, żeby ryż był rozgotowany, a jego ziarenka połamane dzięki czemu pudding nabiera kremowej konsystencji i sam się zagęszcza. Dodatki jakie się stosuje to kardamon, szafran, rodzynki, migdały, pistacje lub nerkowce. Ja swój kheer zrobiłam bez tych przypraw, dodałam jedynie paczkę cukru wanilinowego (niestety wanilia mi się skończyła wrrr )
Składniki na 6-8 porcji
- 1/2 szklanki ryżu basmati
- 2 szklanki mleka 2%
- 3 szklanki wody
- ok. 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego*
- 2-3 strączki kardamonu
- migdały w płatkach lub pistacje lub inne orzechy do posypania
- opcjonalnie laska wanilii lub duża paczka cukru wanilinowego
*można użyć mleka skondensowanego niesłodzonego ale wtedy trzeba pudding dosłodzić do smaku własnego
Zagotować mleko 2% z wodą, wsypać suchy niepłukany ryż, dodać kardamon lub laskę wanilii przekrojoną wzdłuż i dokładnie wymieszać. Gotować mieszając cały czas ok. 5-10 minut. Następnie zmniejszyć gaz do minimum i gotować pudding często mieszając i uważając żeby nie przypalić mleka. Jeśli pudding bardzo zgęstnieje, a ryż będzie twardawy to dolać wrzącej wody. Gotowanie trwa dośc długo, ok. 1,5 godziny. Kiedy ryż zacznie się rozpadać wlać mleko skondensowane i mieszając gotować jeszcze ok. 5 minut. Na koniec wsypać cukier wanilinowy jeśli go używamy. Pudding podawać ciepły lub schłodzony, posypany orzechami. U mnie wersja z malinami mrozonymi

Składniki na 6-8 porcji
- 1/2 szklanki ryżu basmati
- 2 szklanki mleka 2%
- 3 szklanki wody
- ok. 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego*
- 2-3 strączki kardamonu
- migdały w płatkach lub pistacje lub inne orzechy do posypania
- opcjonalnie laska wanilii lub duża paczka cukru wanilinowego
*można użyć mleka skondensowanego niesłodzonego ale wtedy trzeba pudding dosłodzić do smaku własnego
Zagotować mleko 2% z wodą, wsypać suchy niepłukany ryż, dodać kardamon lub laskę wanilii przekrojoną wzdłuż i dokładnie wymieszać. Gotować mieszając cały czas ok. 5-10 minut. Następnie zmniejszyć gaz do minimum i gotować pudding często mieszając i uważając żeby nie przypalić mleka. Jeśli pudding bardzo zgęstnieje, a ryż będzie twardawy to dolać wrzącej wody. Gotowanie trwa dośc długo, ok. 1,5 godziny. Kiedy ryż zacznie się rozpadać wlać mleko skondensowane i mieszając gotować jeszcze ok. 5 minut. Na koniec wsypać cukier wanilinowy jeśli go używamy. Pudding podawać ciepły lub schłodzony, posypany orzechami. U mnie wersja z malinami mrozonymi


