Kheer

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,369
7
38
Przepisów na kheer jest wiele, jednak główną zasadą jest to, żeby ryż był rozgotowany, a jego ziarenka połamane dzięki czemu pudding nabiera kremowej konsystencji i sam się zagęszcza. Dodatki jakie się stosuje to kardamon, szafran, rodzynki, migdały, pistacje lub nerkowce. Ja swój kheer zrobiłam bez tych przypraw, dodałam jedynie paczkę cukru wanilinowego (niestety wanilia mi się skończyła wrrr )

Składniki na 6-8 porcji

- 1/2 szklanki ryżu basmati
- 2 szklanki mleka 2%
- 3 szklanki wody
- ok. 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego*
- 2-3 strączki kardamonu
- migdały w płatkach lub pistacje lub inne orzechy do posypania
- opcjonalnie laska wanilii lub duża paczka cukru wanilinowego

*można użyć mleka skondensowanego niesłodzonego ale wtedy trzeba pudding dosłodzić do smaku własnego

Zagotować mleko 2% z wodą, wsypać suchy niepłukany ryż, dodać kardamon lub laskę wanilii przekrojoną wzdłuż i dokładnie wymieszać. Gotować mieszając cały czas ok. 5-10 minut. Następnie zmniejszyć gaz do minimum i gotować pudding często mieszając i uważając żeby nie przypalić mleka. Jeśli pudding bardzo zgęstnieje, a ryż będzie twardawy to dolać wrzącej wody. Gotowanie trwa dośc długo, ok. 1,5 godziny. Kiedy ryż zacznie się rozpadać wlać mleko skondensowane i mieszając gotować jeszcze ok. 5 minut. Na koniec wsypać cukier wanilinowy jeśli go używamy. Pudding podawać ciepły lub schłodzony, posypany orzechami. U mnie wersja z malinami mrozonymi
icon_smile.gif

pud_ry_3.JPG
pud_ry_2.JPG

Załączniki

• pud_ry_3.JPG
    pud_ry_3.JPG
    29.8 KB · Wyświetleń: 2
  • pud_ry_2.JPG
    pud_ry_2.JPG
    42 KB · Wyświetleń: 2

nata9999

Member
Sie 23, 2008
1
0
0
A witam ;)

Właśnie zrobiłam twoja potrawe ;)

Smaczna chociaz nie wiem czy mi dokonca wyszła ... z jakiej firmy używasz ryżu?

Dziex za przepis ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,369
7
38
Najczęściej używam ryżu Sativa w kilogramowych torebkach kupowanego w Kuchniach Świata, czasem kupuję ryż Kupiec w torebkach do gotowania (oczywiście przesypuję z torebek do pojemnika) ostatnio kupiłam kilogramowy basmati w Netto i też był bardzo dobry.
A co Ci nie wyszło w tym puddingu?

Natalien16

Member
Kwi 11, 2009
50
0
0
Kheer

Powyższe zdjęcie przedstawia kheer wykonane z nieco innych składników. Sądzę jednak, że to, na które przepis podałam poniżej, smakuje lepiej ;)

Składniki:
2,5 litra pełnego mleka
100 g ryżu arborio albo innego krótkoziarnistego.
100 g cukru

Mielony kardamon
Szafran (odrobina)
Orzechy pistacjowe
Migdały

Przygotowanie:
Zagotować mleko w dużym garnku. Przez kilka minut gotować na dużym ogniu, cały czas mieszając aby się nie przypaliło. Do gotującego się mleka wrzucamy ryż i dalej mieszając gotujemy następne 30 minut – aż zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji. Powinno być go o połowę mniej niż na początku.
Dodajemy cukier i przyprawy, gotujemy kolejne 10 minut (mieszając cały czas!)

Na końcu przekładamy do miseczek, mocno schładzamy i posypujemy pistacjami i migdałami

Ostatnią edycję dokonał moderator:

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Jak ja tego nie widzialam, musze zrobic, dziuniu. Tymbardziej, ze mam wielkie opakowanie ryzu do puddingu i brak sprawdzonego przepisu. Czy myslisz, ze nada sie ten moj ryz tutaj??

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy