- Sty 3, 2009
- 27,766
- 2,068
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Przepis pochodzi z książki "A Lebanese Feast" Mony Hamadeh. Sposób wykonania był niekompletnie opisany, więc wpisuję jak robiłam.
Ciasto:
1,5 kg dyni
350 g drobnego bulguru (wypłukanego i odsączonego)
1 mała cebula, starta na tarce
40 g białej mąki
skórka otarta z małej pomarańczy
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mięty suszonej
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
100 ml oliwy (dałam mniej, na oko)
700 g cebuli, pokrojonej w półtalarki
400 g ugotowanej ciecierzycy (200 g suchej)
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Wykonanie ciasta:
Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona, skórę zostawić. Do blaszki wlać trochę wody, włożyć dynię, przykryć folią aluminiową i piec około pół godziny w 230 C. Z upieczonej wydłubać miąższ i osączyć na sicie.
Pozostałe składniki ciasta wrzucić do malaksera, chwilę miksować, dorzucić dynię, znowu chwilę miksować. Odstawić na pół godziny.
Teraz nadzienie:
Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż zacznie lekko brązowieć.
Dodać ciecierzycę, cynamon, sól, pieprz, wymieszać, smażyć przez kolejne 5 minut.
Natłuścić oliwą blaszkę o wymiarach 30x25cm, wyłożyć połowę ciasta. Na to nadzienie i drugą połowę ciasta.. Wygładzić ręką, posmarować oliwą.
Górną część ciasta ponacinać, starając się nie nie przeciąć dolnej warstwy. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 C.
Ciasto:
1,5 kg dyni
350 g drobnego bulguru (wypłukanego i odsączonego)
1 mała cebula, starta na tarce
40 g białej mąki
skórka otarta z małej pomarańczy
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mięty suszonej
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
100 ml oliwy (dałam mniej, na oko)
700 g cebuli, pokrojonej w półtalarki
400 g ugotowanej ciecierzycy (200 g suchej)
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Wykonanie ciasta:
Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona, skórę zostawić. Do blaszki wlać trochę wody, włożyć dynię, przykryć folią aluminiową i piec około pół godziny w 230 C. Z upieczonej wydłubać miąższ i osączyć na sicie.
Pozostałe składniki ciasta wrzucić do malaksera, chwilę miksować, dorzucić dynię, znowu chwilę miksować. Odstawić na pół godziny.
Teraz nadzienie:
Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż zacznie lekko brązowieć.
Dodać ciecierzycę, cynamon, sól, pieprz, wymieszać, smażyć przez kolejne 5 minut.
Natłuścić oliwą blaszkę o wymiarach 30x25cm, wyłożyć połowę ciasta. Na to nadzienie i drugą połowę ciasta.. Wygładzić ręką, posmarować oliwą.
Górną część ciasta ponacinać, starając się nie nie przeciąć dolnej warstwy. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 C.