Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kibbeh z ciecierzycą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1724980" data-attributes="member: 13254"><p>Przepis pochodzi z książki "A Lebanese Feast" Mony Hamadeh. Sposób wykonania był niekompletnie opisany, więc wpisuję jak robiłam.</p><p></p><p><strong>Ciasto</strong>:</p><p>1,5 kg dyni</p><p>350 g drobnego bulguru (wypłukanego i odsączonego)</p><p>1 mała cebula, starta na tarce</p><p>40 g białej mąki</p><p>skórka otarta z małej pomarańczy</p><p>2 łyżeczki mielonego kuminu</p><p>1 łyżeczka mięty suszonej</p><p>1 łyżeczka suszonego majeranku</p><p>1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat</p><p>1/2 łyżeczki mielonego pieprzu</p><p>1 łyżeczka soli</p><p></p><p><strong>Nadzienie</strong>:</p><p>100 ml oliwy (dałam mniej, na oko)</p><p>700 g cebuli, pokrojonej w półtalarki</p><p>400 g ugotowanej <span style="font-size: 12px">ciecierzycy</span> (200 g suchej)</p><p>1 czubata łyżeczka cynamonu</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>1/2 łyżeczki pieprzu</p><p></p><p><strong>Wykonanie ciasta:</strong></p><p>Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona, skórę zostawić. Do blaszki wlać trochę wody, włożyć dynię, przykryć folią aluminiową i piec około pół godziny w 230 C. Z upieczonej wydłubać miąższ i osączyć na sicie.</p><p></p><p>Pozostałe składniki ciasta wrzucić do malaksera, chwilę miksować, dorzucić dynię, znowu chwilę miksować. Odstawić na pół godziny.</p><p></p><p><strong>Teraz nadzienie:</strong></p><p>Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż zacznie lekko brązowieć.</p><p>Dodać ciecierzycę, cynamon, sól, pieprz, wymieszać, smażyć przez kolejne 5 minut.</p><p></p><p>Natłuścić oliwą blaszkę o wymiarach 30x25cm, wyłożyć połowę ciasta. Na to nadzienie i drugą połowę ciasta.. Wygładzić ręką, posmarować oliwą.</p><p></p><p>Górną część ciasta ponacinać, starając się nie nie przeciąć dolnej warstwy. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 C.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1724980, member: 13254"] Przepis pochodzi z książki "A Lebanese Feast" Mony Hamadeh. Sposób wykonania był niekompletnie opisany, więc wpisuję jak robiłam. [B]Ciasto[/B]: 1,5 kg dyni 350 g drobnego bulguru (wypłukanego i odsączonego) 1 mała cebula, starta na tarce 40 g białej mąki skórka otarta z małej pomarańczy 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mięty suszonej 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli [B]Nadzienie[/B]: 100 ml oliwy (dałam mniej, na oko) 700 g cebuli, pokrojonej w półtalarki 400 g ugotowanej [SIZE=3]ciecierzycy[/SIZE] (200 g suchej) 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu [B]Wykonanie ciasta:[/B] Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona, skórę zostawić. Do blaszki wlać trochę wody, włożyć dynię, przykryć folią aluminiową i piec około pół godziny w 230 C. Z upieczonej wydłubać miąższ i osączyć na sicie. Pozostałe składniki ciasta wrzucić do malaksera, chwilę miksować, dorzucić dynię, znowu chwilę miksować. Odstawić na pół godziny. [B]Teraz nadzienie:[/B] Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż zacznie lekko brązowieć. Dodać ciecierzycę, cynamon, sól, pieprz, wymieszać, smażyć przez kolejne 5 minut. Natłuścić oliwą blaszkę o wymiarach 30x25cm, wyłożyć połowę ciasta. Na to nadzienie i drugą połowę ciasta.. Wygładzić ręką, posmarować oliwą. Górną część ciasta ponacinać, starając się nie nie przeciąć dolnej warstwy. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 C. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Kibbeh z ciecierzycą
Top
Bottom