- Lut 25, 2007
- 671
- 0
- 0
Piekłam je pierwszy raz, ładnie urosło ale po wyjęciu zrobił sie z niego beret , dobrze , że nie moherowy
Mimo niezbyt ciekawego wyglądu ciasto było pyszne.
Niewątpliwą zaletą kibrizli jest łatwość i szybkość wykonania oraz fakt , że wiekszość składników przeważnie mamy w domu.
P.S .
Jeśli ktos nie lubi arabskich słodkości , to radzę nie zalewać syropem, wyjdzie wtedy coś jakby delikatny , migdałowy biszkopcik.
150 g mąki
180 g cukru
120 g zmielonych migdałów
2 spore łyżeczki proszku do pieczenia
5 jaj ( oddzielic żółtka od białek)
sok z 1 cytryny
ziarno sezamu
Na syrop
sok z 1 cytryny
miód
Żółtka ubić z cukrem, dodać sok z cytryny, mąkę , migdały, proszek do pieczenia i ok. 150 ml. wody.
Białak ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą z żółtek.
Ciasto włożyć do formy (24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia , posypać sezamem i piec 45 min. w 180 stopniach.
W rondelku zagrzać miód z sokiem z cytryny (ok.4 min) , można dodać troche wody.Syrop ostudzić .Polać nim gorące jeszcze ciasto i zostawić do wchłonięcia.

Mimo niezbyt ciekawego wyglądu ciasto było pyszne.
Niewątpliwą zaletą kibrizli jest łatwość i szybkość wykonania oraz fakt , że wiekszość składników przeważnie mamy w domu.
P.S .
Jeśli ktos nie lubi arabskich słodkości , to radzę nie zalewać syropem, wyjdzie wtedy coś jakby delikatny , migdałowy biszkopcik.
150 g mąki
180 g cukru
120 g zmielonych migdałów
2 spore łyżeczki proszku do pieczenia
5 jaj ( oddzielic żółtka od białek)
sok z 1 cytryny
ziarno sezamu
Na syrop
sok z 1 cytryny
miód
Żółtka ubić z cukrem, dodać sok z cytryny, mąkę , migdały, proszek do pieczenia i ok. 150 ml. wody.
Białak ubić ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą z żółtek.
Ciasto włożyć do formy (24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia , posypać sezamem i piec 45 min. w 180 stopniach.
W rondelku zagrzać miód z sokiem z cytryny (ok.4 min) , można dodać troche wody.Syrop ostudzić .Polać nim gorące jeszcze ciasto i zostawić do wchłonięcia.


Ostatnią edycję dokonał moderator: