- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Przepis z książki "Przetwory w gospodarstwie domowym" K. Pyszkowska
5 kg mięsa z łopatki, karkówki
5g saletry
0,5 kg słoniny
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
5 ziaren jałowca
jelito cienkie.
Mięso pokroić w drobną kostkę, a słoninę w cienkie słupki. Pokrojone mięso i słoninę wymieszać z solą,pieprzem, saletrą, włożyć do emaliowanej miski i pozostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia. Następnie wlać do mięsa szklankę przegotowanej, przestudzonej wody,dodać czosnek roztarty z solą i bardzo dobrze mięso wyrobić. Przygotowane jelitanapełnić masą mięsną, uważając aby między kawałkami mięsa nie tworzyły się pusteprzestrzenie. Kiełbasy pozostawić na drugi dzień do obsuszenia, a następnie uwędzić. Przechowywać kiełbasę zawieszoną na drążku w chłodnym miejscu.
Tak brzmi przepis, ale ja myślę, że można też kiełbasę ugotować lub upiec.
5 kg mięsa z łopatki, karkówki
5g saletry
0,5 kg słoniny
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
5 ziaren jałowca
jelito cienkie.
Mięso pokroić w drobną kostkę, a słoninę w cienkie słupki. Pokrojone mięso i słoninę wymieszać z solą,pieprzem, saletrą, włożyć do emaliowanej miski i pozostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia. Następnie wlać do mięsa szklankę przegotowanej, przestudzonej wody,dodać czosnek roztarty z solą i bardzo dobrze mięso wyrobić. Przygotowane jelitanapełnić masą mięsną, uważając aby między kawałkami mięsa nie tworzyły się pusteprzestrzenie. Kiełbasy pozostawić na drugi dzień do obsuszenia, a następnie uwędzić. Przechowywać kiełbasę zawieszoną na drążku w chłodnym miejscu.
Tak brzmi przepis, ale ja myślę, że można też kiełbasę ugotować lub upiec.