- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 1
- 38
Przepis z książki: "Przetwory w gospodarstwie domowym" K.paszkowska
1,5 kg mięsa wieprzowegoz łopatki
0,5 kg wołowiny chudej
0,5 kg słoniny
sól, pieprz, czosnek
2g saletry
ziele angielskie
jelito cienkie
Wieprzowinę chudą oraz wołowinę pokroić w bardzo drobną kostkę. Słoninę posiekać tasakiem na stolnicy. Dodać przyprawy, (ma być dość ostre) dokładnie wyrobić. Napełnić ciasno jelita, powiązać w krążki i obsuszyć w przewiewnym zacienionym miejscu przez ok. 6 tygodni.
1,5 kg mięsa wieprzowegoz łopatki
0,5 kg wołowiny chudej
0,5 kg słoniny
sól, pieprz, czosnek
2g saletry
ziele angielskie
jelito cienkie
Wieprzowinę chudą oraz wołowinę pokroić w bardzo drobną kostkę. Słoninę posiekać tasakiem na stolnicy. Dodać przyprawy, (ma być dość ostre) dokładnie wyrobić. Napełnić ciasno jelita, powiązać w krążki i obsuszyć w przewiewnym zacienionym miejscu przez ok. 6 tygodni.