Kiełbasa wieprzowa biała*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Przepis z książki: "Przetwory w gospodarstwie domowym" K. Pyszkowska

kie_basa_bia_a_2.jpg

1,5 kg wieprzowiny chudej z łopatki
1,5 kg tłuściejszej ( np. z karczku)
7 dag soli
3g saletry
płaska łyżeczka mielonego pieprzu
3 ząbki czosnku
1,5 szkl. wody
jelito cienkie

Chudą wieprzowinę pokroić w bardzo drobną kostkę ( ja bym przekręciła przez maszynkę z większymi oczkami), tłuściejszą przepuścić przez siatkę z drobnymi oczkami. Połączyć mięso, dodać wodę i dokładnie wyrobić aż stanie się kleiste. Pod koniec dodać przyprawy, odstawić na kilka godzin a następnie napełnić jelita. Kiełbasę obsuszać przez jedną dobę, a następnie sparzyć ( nie gotując) w prawie wrzącej wodzie przez ok. 20 min. i podawać do jedzenia. Kiełbasę można też upiec lub uwędzić w zimnym dymie."

kie_basa_bia_a.jpg

Załączniki

• kie_basa_bia_a.jpg
    kie_basa_bia_a.jpg
    25.9 KB · Wyświetleń: 10
  • kie_basa_bia_a_2.jpg
    kie_basa_bia_a_2.jpg
    29.9 KB · Wyświetleń: 10
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Milunia

Member
Paź 29, 2004
141
0
16
Mam zamiar w przyszłym tygodniu zrobić tę kiełbasę , tylko czy dodatek saletry do białej kiełbasy jest konieczny? Czy nie wystarczą przyprawy, pomóżcie - nie mam żadnego doświadczenia w robieniu kiełbasy.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Dziś zrobiłam z nieco innego przepisu, wyszło mi 2,5 kg kiełbasy:

kie_basa_007.jpg

2,5 kg wieprzowiny śr. tłustej ( ja miałam z łopatki)
25 dag chudej wołowiny ( ja miałam 23 dag mięsa z udźca)
5 dag soli ( ja dałam 4 dag)
2,5 dag czarnego pieprzu mielonego i majeranku ( ja pieprzu dałam chyba 1-1,5 dag a majeranku całą paczuszkę Kotanyi (6g)
2 duże ząbki czosnku
jelita cienkie

Wieprzowinę przepuścić przez maszynkę z siatką o grubych oczkach (śr 8-10 mm), wołowinę z siatką o oczkach drobnych ( ok 2 mm, czyli taka którą najczęściej do mielonych używamy).
Wołowinę wyrobić z przyprawami dolewając do niej 0,1 l wody aż stanie się kleista.
Wieprzowinę również wyrobić dolewając do niej ok 0,5 szkl. wody. Oba rodzaje mięsa połączyć jeszcze razem wyrabiając aż się dokładnie wymieszają.
Dobrze wypłukane jelita ( w sprzedaży są już ładnie oczyszczone, w soli-ja je jeszcze kilka razy przepłukałam dokładnie) napełnić masą kiełbasianą.
Surową kiełbasę przyrządzać wg upodobań: piec albo gotować
icon_wink.gif

( ja preferuję gotowaną
lecker.gif
)

kie_basa_002.jpg

kie_basa_001.jpg

kie_basa_004.jpg

Załączniki

• kie_basa_007.jpg
    kie_basa_007.jpg
    106.8 KB · Wyświetleń: 7
  • kie_basa_002.jpg
    kie_basa_002.jpg
    116.6 KB · Wyświetleń: 7
  • kie_basa_001.jpg
    kie_basa_001.jpg
    106.3 KB · Wyświetleń: 7
  • kie_basa_004.jpg
    kie_basa_004.jpg
    115.5 KB · Wyświetleń: 7

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Beata, ile Ci tej kiełbasy wyszło? i czy nie jest sucha ? gotowałaś?
u mnie w sklepie łopatka chuda jest, w ogóle tłuszczu nie ma taka ma być?/

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
BeataSz @ 3 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=842330Dziś zrobiłam z nieco innego przepisu, wyszło mi 2,5 kg kiełbasy:
tak jak pisałam wyżej wyszło mi ok. 2,5 kg ( dokładnie nie pamiętam, ale chyba 2617 g wskazywała waga
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif
)
Jeszcze nie gotowałam, bo staram się w piątki nie jeść mięsa, więc nie wiem, jutro sprawdzę-specjalnie zostawiłam sobie kawałek, bo reszta zamrożona.
Moja łopatka była właśnie taka średnio tłusta, zobaczymy jakie to będzie w smaku-jutro dam znać.
Jak masz bardzo chudą łopatkę, to daj tak pół na pół z jakimś bardziej tłustym kawałkiem ( czasem okrawki takie gulaszowe są tłuste), można też dodać kawałek słoniny.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ugotowałam dziś na śniadanie. Nie jest sucha, ale za to mało słona
icon_confused.gif
niepotrzebnie obawiałam się tej soli. W pierwszym przepisie jest 7 dag na 3 kg mięsa, w drugim na mniej więcej tyle samo mięsa 5 dag a ja jeszcze sobie zmniejszyłam
dump.gif
, no ale to nic, do gotowania więcej wodę osolę a jak będę piekła, to też ew. sypnę po wierzchu.
Zdjęcie ugotowanej ciemne, ale spieszyłam się do jedzenia:

kie_basa_008.jpg

Załączniki

• kie_basa_008.jpg
    kie_basa_008.jpg
    95.4 KB · Wyświetleń: 6

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
BeataSz @ 3 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=842446tak jak pisałam wyżej wyszło mi ok. 2,5 kg ( dokładnie nie pamiętam, ale chyba 2617 g wskazywała waga
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif
)
Jeszcze nie gotowałam, bo staram się w piątki nie jeść mięsa, więc nie wiem, jutro sprawdzę-specjalnie zostawiłam sobie kawałek, bo reszta zamrożona.
Moja łopatka była właśnie taka średnio tłusta, zobaczymy jakie to będzie w smaku-jutro dam znać.
Jak masz bardzo chudą łopatkę, to daj tak pół na pół z jakimś bardziej tłustym kawałkiem ( czasem okrawki takie gulaszowe są tłuste), można też dodać kawałek słoniny.
Ja bardzo przepraszam, ale mam pytanie w sprawie wagi kiełbasy. Piszesz, że dałas 2,5 kg wieprzowiny, do tego dochodzi wołowina, jelito, przyprawy i woda, to jak sie zsumuje to jest przecież więcej niż 2617g. Z czego wiec wynikają ubytki wagi? Przeprasza, jestem laik, nigdy nie robilam kielbasy a mam wielką ochotę.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Nie pamiętam dokładnie ile było na wadze kiedy ważyłam kiełbasę po zrobieniu, napisałam że chyba 2617 g ( z zaznaczeniem
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif
) bo tak mi coś się zapamiętało w głowie, ale mogło być więcej np 2716 g? , dla mnie to jest akurat najmniej istotne, w przybliżeniu napisałam, że wyszło mi ok 2,5 kg kiełbasy.
Poza tym nie napisałam, że JA dałam 2,5 kg wieprzowiny, nie ważyłam mięsa co do grama ( wiem tylko na pewno, że wołowiny było 23 dag, wieprzowego mogło być ciut mniej niż podałam w składnikach)
Kiełbaśnice można powiedzieć, że nic nie ważą
icon_wink.gif
a inne ubytki, to pozostałości mięsa w maszynce, różne nie skręcone żyłki i inne takie, w tubie, którą napełniałam jelita też trochę mi zostało.
Ale czy to ma aż takie znaczenie? Toż to nie apteka
icon_confused.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Beatka, dzieki, ja pytałam o wagę, bo żeby mi za duzo nie wyszło:) 2,5 kg to akurat na śniadanie do pieczenia plus żurek
icon_smile.gif
muszę iść po mięso...chociaż nie wiem czy dam radę zrobic na święta bo w czwartek jeszcze mam delegację, a miałąm mieć urlop od środy
icon_sad.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
wczoraj na kolację zjadłam ostatni kawałek białej kiełbasy robionej wg przepisu z pierwszego postu. W ostatniej chwili przypomniałam sobie, że nie było zdjęcia, więc szybko zrobiłam i umieściłam. Kiełbasa jest lekko różowa w środku dzięki saletrze. Była pyszna, muszę zrobić kolejny zapas.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Beata a gdzie Ci się udaje kupić jelita cienkie? Ja nigdzie tutaj nie widziałam, fakt, że i nigdy nie szukałam.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Jelita cienkie sądzę, że łatwiej kupić niż grube, grubych szukam na kaszankę albo jakąś pasztetową ale jeszcze nie spotkałam a cienkie ostatnio kupowałam w Tesco, wcześniej w innym mięsnym sklepie. Te w Tesco to były przed Wielkanocą więc może jakoś tylko okazjonalnie
gruebel_2.gif
Teraz nie zwracałam uwagi czy są, bo tych jelit jest sporo i wystarczają mi na kilka razy ( trzymam w zamrażarce), ale rozejrzę się.
Tescowe były zapakowane hermetycznie(chyba) i było ich ok. 15 m, a w innych mięsnych widziałam takie luzem ale jakby "odmierzone" po 20 m w porcji
icon_mrgreen.gif
.
Mnie się tak spodobało to robienie kiełbasy ( zwłaszcza, że robi się piorunem ), że już nie kupuję białej. Szkoda tylko, że nie mogę uwędzić.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Biała kupna jest u nas beznadziejna, próbowałam już z różnych sklepów i po prostu tego nie da się zjeść, ja pamiętam taką jak robił dziadek, no ale takiej to już nigdy nie zjem
icon_sad.gif
, o Tesco w ogóle nie pomyślałam, rozejrzę się przy najbliższej okazji
icon_smile.gif
. A wędzona biała, mniam, marzenie, kiedyś jadłam taką domową wędzoną z grilla, tego smaku po prostu nie da się opisać
lecker.gif
.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Izolda, we Wrocławiu są jelita w hali targowej, na 100%, kupowałam tam, widziałam też w tesco w lodówkach i w Realu też w lodówkach- z podrobami.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Kojka wielkie dzięki za namiary
daumen.gif
, w Realu bywam regularnie na zakupach, to sobie sprawdzę, jakoś nigdy nie pomyślałam, żeby tam jelit szukać
icon_mrgreen.gif
.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,782
4,840
113
Wyciagam temat, bo dziś próba generalna przed świętami wykonania kiełbasy białej.
Idę do kuchni.
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy