- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Przepis z książki: "Przetwory w gospodarstwie domowym" K. Pyszkowska
1,5 kg wieprzowiny chudej z łopatki
1,5 kg tłuściejszej ( np. z karczku)
7 dag soli
3g saletry
płaska łyżeczka mielonego pieprzu
3 ząbki czosnku
1,5 szkl. wody
jelito cienkie
Chudą wieprzowinę pokroić w bardzo drobną kostkę ( ja bym przekręciła przez maszynkę z większymi oczkami), tłuściejszą przepuścić przez siatkę z drobnymi oczkami. Połączyć mięso, dodać wodę i dokładnie wyrobić aż stanie się kleiste. Pod koniec dodać przyprawy, odstawić na kilka godzin a następnie napełnić jelita. Kiełbasę obsuszać przez jedną dobę, a następnie sparzyć ( nie gotując) w prawie wrzącej wodzie przez ok. 20 min. i podawać do jedzenia. Kiełbasę można też upiec lub uwędzić w zimnym dymie."


1,5 kg wieprzowiny chudej z łopatki
1,5 kg tłuściejszej ( np. z karczku)
7 dag soli
3g saletry
płaska łyżeczka mielonego pieprzu
3 ząbki czosnku
1,5 szkl. wody
jelito cienkie
Chudą wieprzowinę pokroić w bardzo drobną kostkę ( ja bym przekręciła przez maszynkę z większymi oczkami), tłuściejszą przepuścić przez siatkę z drobnymi oczkami. Połączyć mięso, dodać wodę i dokładnie wyrobić aż stanie się kleiste. Pod koniec dodać przyprawy, odstawić na kilka godzin a następnie napełnić jelita. Kiełbasę obsuszać przez jedną dobę, a następnie sparzyć ( nie gotując) w prawie wrzącej wodzie przez ok. 20 min. i podawać do jedzenia. Kiełbasę można też upiec lub uwędzić w zimnym dymie."

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: