Kiełbasa wieprzowa biała*

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
dziekuje Buka! tak tez zrobilam, wmieszalam bulke tarta, jajka i do pieca na godzine w 220 stopniach
icon_smile.gif
wyszlo ok
icon_smile.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,963
113
Mądre kobiety zawsze sobie poradzą.
fiesgrins.gif
 

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Mam straszną ochotę wypróbować przepis, ale nie bardzo wiem, jak z nadziewaniem. Potrzebna pewnie jakaś specjalna nakładka na maszynkę? Czy jakąś uniwersalną dostać można gdzieś?
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
no to taka jest rurka, jak na zdjęciu w którymś z pierwszych moich postów. Myślę, że tylko do rozmiaru maszynki trzeba dobierać. A jaką masz maszynkę do mięsa
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
trzeba wg mnie znać rozmiar maszynki i dokupić uniwersalne ( tak myślę) oprzyrządowanie do kiełbasy, moje plastikowe jest. Chyba sam rodzaj maszynki nie ma tu większego znaczenia.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,963
113
Już?
icon_smile.gif
Ja za 10 dni zaczynam.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,963
113
Jak to nikt, się deklarowałam, nie?
icon_rolleyes.gif

Naprodukowałam sporo, od wczoraj osadzają sie w chłodzie. Zaraz będę parzyć, tylko wyjmę z gara parzące się baleroniki. Chyba przez tę pogodę, więcej w tym roku robię wędlin, niż ciast.
icon_lol.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Moje tegoroczne zrobione z 1,5 kg łopatki, 800 g podgardla i 500 g wołowiny.
Jutro się skończy
icon_rolleyes.gif

W przyszłym roku robię z podwójnej porcji, takie ma wzięcie!
 

krasnoludka

Member
Sty 6, 2009
1,127
0
0
Wyciągam bo mam ochotę zrobić. Już kilka lat o tym myślałam. Czy możecie podesłać sprawdzone proporcje na taką czosnkową z majerankiem, dobrze przyprawioną? Tak żeby ze 3 kilo mięsa w sumie kupić, więcej nam nie potrzeba. Uważam że na Mazowszu nie potrafią zrobić dobrej kiełbasy jak w dawnym kieleckim. Podpowiecie?