- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepis z książki "365 obiadów" Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
600 ml słodkiej śmietanki ( ja dałam UTH 12 %)
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
syrop lub konfitura
300 ml śmietanki zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałych 300 ml wymieszać dokładnie mąkę.
Do gotującej się śmietanki wlać śmietanę z mąką. Gotować mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie charakterystycznie bulgotać.
Podać z syropem lub konfiturą. Ja użyłam konfitury różanej.
Taki kisiel zrobiłam wczoraj. Dziś spróbowałam eksperymentalnie z mlekiem skondensowanym niesłodzonym( 7,5%) wymieszanym pół na pół ze zwykłym mlekiem. Też wyszło pyszne.

600 ml słodkiej śmietanki ( ja dałam UTH 12 %)
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
syrop lub konfitura
300 ml śmietanki zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałych 300 ml wymieszać dokładnie mąkę.
Do gotującej się śmietanki wlać śmietanę z mąką. Gotować mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie charakterystycznie bulgotać.
Podać z syropem lub konfiturą. Ja użyłam konfitury różanej.
Taki kisiel zrobiłam wczoraj. Dziś spróbowałam eksperymentalnie z mlekiem skondensowanym niesłodzonym( 7,5%) wymieszanym pół na pół ze zwykłym mlekiem. Też wyszło pyszne.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: