Kisiel śmietankowy

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Przepis z książki "365 obiadów" Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

_mietankowy.JPG

600 ml słodkiej śmietanki ( ja dałam UTH 12 %)
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej

syrop lub konfitura

300 ml śmietanki zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałych 300 ml wymieszać dokładnie mąkę.
Do gotującej się śmietanki wlać śmietanę z mąką. Gotować mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie charakterystycznie bulgotać.
Podać z syropem lub konfiturą. Ja użyłam konfitury różanej.



Taki kisiel zrobiłam wczoraj. Dziś spróbowałam eksperymentalnie z mlekiem skondensowanym niesłodzonym( 7,5%) wymieszanym pół na pół ze zwykłym mlekiem. Też wyszło pyszne.
 

Załączniki

  • _mietankowy.JPG
    _mietankowy.JPG
    115.9 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

pokonewka

Member
Gru 23, 2008
7
0
0
Nie przepadam za nabiałem UHT, więc postanowiłam spróbować ze śmietanką pasteryzowaną 30% W pierwszej próbie wyszedł bardzo tłusty i słodki, więc za drugim razem użyłam 200 ml śmietanki, wymieszanej z 400 ml mleka i do tego 2 łyżki cukru. Do gotowania mleka ze śmietanką wrzuciłam kawałek przeciętej wzdłuż laski wanilii. Wyszedł przepyszny deser
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy