villanelle
Member
- Sty 29, 2006
- 1,286
- 0
- 0
nikka @ 18 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=792964nastawiłam zakwas
zobaczymy co z tego będzie...wyszedł super, po dwóch dniach wyjęłam chleb (w obawie przed pleśnieniem), płyn był wzburzony, więc dodałam łyżkę soli, dodałam też - obok obranych ząbków czosnku - dwa ząbki w łupinach
bardzo dobre, mocno czosnkowe, idealnie kwaśne
seniorka @ 5 Dec 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=785018Podaję dziś wersję bardziej pracochłonną obejmującą kiszenie barszczu, co możemy zrobić na dość długo przed świętami. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja".
Kwas buraczany
4 - 5 buraków ( może być więcej, zależy jaki mamy słój)
przegotowana woda
kromka razowego chleba
Umyte, obrane i pokrojone w plastry intensywnie czerwone buraki układamy w słoju, zalewamy przegotowaną wodą, tak by przykryła buraki. Na wierzchu kładziemy celem przyspieszenia kiszenia, kromkę razowego chleba. Słój obwiązujemy gazą i stawiamy w najcieplejszym miejscu kuchni. Po czterech, pięciu dniach ostrożnie usuwamy pianę, jaka uformuje się na powierzchni i zlewamy do czystych butelek klarowny, rubinowoczerwony kwas buraczany. W szczelnie zakorkowanych butelkach i w chłodnym miejscu możemy go przechowywać do dwóch miesięcy.Tak ja kiszę barszcz, a chleb daję taki ze sklepu, po prostu razowiec. Nie wszystkim ten kwas się udawał, więc to chyba nie jest regułą, że zawsze się udaje. Nie mam pojęcia od czego to zależy. Ja nie mam takich kłopotów. Odezwałam się tylko dlatego, żebyście nie przejmowały się pianą, bo ona się tworzy po kilku dniach.
frigg @ 21 Dec 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1491084mój wyszedł bardzo gęsty nawet ciągnący - jak ten Krakusa. Czy tak może być??? Jest klarowny, ale gęęęęsty. Z buraków i czosnku tylko. Czy ktoś tak miał????A jak smakuje? Kwaśny, gorzki?
frigg @ 21 Dec 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1491084mój wyszedł bardzo gęsty nawet ciągnący - jak ten Krakusa. Czy tak może być??? Jest klarowny, ale gęęęęsty. Z buraków i czosnku tylko. Czy ktoś tak miał????Jak ciągnący, to chyba nie za dobry.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.