- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
Zblizaja sie swieta i u niektorych Wigilia bez czerwonego barszczu sie nie obejdzie
podaje przepis na ukiszenie wlasnego barszczu:
1 kg burakow
zabki czosnku np.5
kromka chleba na zakwasie
buraki obieramy kroimy na cienkie plastry lub kawalki ukladamy w duzym sloju dodajemy czosnek nieobrany, zalewamy letnia przegotowana woda
a na wierzch kladziemy kromke chleba
przykrywamy czysta scierka i zawiazujemy dookola
odstawiamy sloj w ciemnym miejscu i czekamy ok.7 dni az zrobi sie pyszny zakwas, ktory potem zlewamy do innego naczynia
mozna przechowywac w lodowce(moj stoi jeszcze od zeszlorocznych swiat)
ja zrobilam modifikacje bo dodalam tez jedna marchew, pietruszke i seler
podaje przepis na ukiszenie wlasnego barszczu:
1 kg burakow
zabki czosnku np.5
kromka chleba na zakwasie
buraki obieramy kroimy na cienkie plastry lub kawalki ukladamy w duzym sloju dodajemy czosnek nieobrany, zalewamy letnia przegotowana woda
a na wierzch kladziemy kromke chleba
przykrywamy czysta scierka i zawiazujemy dookola
odstawiamy sloj w ciemnym miejscu i czekamy ok.7 dni az zrobi sie pyszny zakwas, ktory potem zlewamy do innego naczynia
mozna przechowywac w lodowce(moj stoi jeszcze od zeszlorocznych swiat)
ja zrobilam modifikacje bo dodalam tez jedna marchew, pietruszke i seler
Ostatnią edycję dokonał moderator: