Kiszenie barszczu*

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Zakisiłam, jest pyszny!
Czy trzeba go teraz jakoś przecedzić i wywalić buraski i dać do lodówy czy może coś innego z nim zrobić?
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Carbo, udały się i to bardzo.
Teraz sobie stale kiszę i codziennie szklaneczkę takowego, na poprawę żelaza, wychylam :cheers:
 

matriocha

Member
Wrz 23, 2004
1,096
0
0
A ja tego wątku przed świętami nie widziałam :cry: i mój pierwszy spleśniał bo tego chleba nie wyjęłam :cry:
Ale jeszcze sprubuje może już jutro :mrgreen: : Kto wie
icon_smile.gif


Justyna
 

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Uwielbiam ten barszcz robi go moja teściowa kisi zazwyczaj ok 5 dni ale ona nigdy tego chleba nie wyjmuje i nigdy jej nie spleśniał (przynajmniej ja nic nie wiem o tym) :gruebel: :gruebel: :gruebel:
 

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
ja dzisiaj znowu zakisilam

Agata, bo pewnie chleb jest tylko na prawdziwym zakwasie, bez dodatkow drozdzy, jak sa drozdze to moze splesniec
 
Wrz 13, 2004
4,165
0
0
Jeżeli pleśń pojawia się na wierzchu, to raczej grzybnia jest już w całości. Ja bym wylał.
 

pandoria

Member
Lut 26, 2007
43
0
0
a ja mam pytanie jak to jest jeśli zakiszę to jak mam go przechowywać, bo wolała bym go wlać do butli i zostawić tylko jest problem u mnie to ani zimnego miejsca ani lodówka nie jest za duża doradźci jak można przechowywać taki barszcz
 

bernadek

Member
Lut 25, 2007
671
0
0
Ja robię bez chleba , tylko woda , buraki , czosnek i odrobina kminku, nigdy nie pleśnieje, stoi sobie w normalnej pokojowej temp. i po 5 dniach jest gotowy . Na koniec zakwas przecedzam , wlewam do wyparzonych butelek i trzymam w lodówce.Na zakwas można wlać cienką warstwę oleju, u mnie nie ma takiej potrzeby, po tygodniu zakwasu już nie ma
icon_lol.gif

Co do przechowywania, to nie mam pomysłu jak można inaczej niż w lodówce (lub zimnej piwnicy).
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Teraz jest chłodniej, to na balkonie można jak się posiada balkon
fiesgrins.gif

właśnie zakwasiłam i zlałam do słoików - idę się go napić
cheers.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
ja nie daje chleba, a 1-2 lyzki zuru.

przypomnialy mi, ze nie kupilam kapusty do ukiszenia!
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Chleb żytni czy pszenny na zakwasie?
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ja daje zytni
ale to chyba nie ma duzego znaczenia.
Chodzi o to, zeby byly dzikie drozdze. Pewnie woda z ogorkow czy troche soku z kapusty tez by nie byly zle.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Buraki po ukiszeniu można ugotować (nie rozgotować !!!) Po wystudzeniu zetrzeć na tarce, wymieszać z tartym chrzanem i doprawić solą pieprzem i cukrem. Rewelacja do szynki świątecznej i innych wędlin i mięs.
Bahus
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Mysle, ze tak, skoro Ker daje zur- to przeciez w zasadzie to samo
icon_smile.gif

Tylko zastanawiam sie czy od tej maki nie zmetnieje.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
wlasnie dlatego w/g mnie lepiej dac zuru - samej wody jak jest ustany.
A zakwas na pewno tez skoro chleb mUSI byc na zakwasie.
ZImno nie chce kisnac.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy