- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
W przeciwieństwie do polskiego bigosu, dodatki mięsne we francuskiej wersji kiszonej kapusty nie są drobniutko posiekane, lecz pozostawione w dużych kawałkach. Dzięki temu danie ładnie się prezentuje. Typowym dodatkiem do tej potrawy z rejonu Alzacji są gotowane ziemniaki. Danie podaje się ułożone na dużych półmiskach, po czym każdy nakłada sobie na swój talerz porcję kapusty, wybrane mięso oraz ziemniaki. Przepis z książki Savoury Specialities from Alsace, I.D. Edition.
800 g kiszonej kapusty
1 duża cebula
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kminku
czarny pieprz do smaku
następnie różnego rodzaju kiełbasy. We francuskiej wersji były to np. m.in. kiełbaski z Tuluzy. W polskiej w to miejsce można dać parówki.
- kilka plastrów boczku
- 3 parówki
- 3 kiełbaski śląskie
- 2 serdelki
Kapustę odcisnąć z soku i posiekać.
W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażyc boczek pokrojony na grubsze półplastry. Kiedy się zrumieni, wyjąć go z garnka i podsmażyć obraną, posiekaną cebulę.
Następnie dodać kapustę i chwilę smażyć, mieszając. Dodać przyprawy oraz pozostałe kiełbaski przekrojone wzdłóż, oraz przekrojone na pół parówki.
Mieszamy całość, podlewamy niewielką ilością wody, by kapusta się nie przypaliła, po czym dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut, aż kapusta zmięknie.
W międzyczasie gotujemy ziemniaki.

800 g kiszonej kapusty
1 duża cebula
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kminku
czarny pieprz do smaku
następnie różnego rodzaju kiełbasy. We francuskiej wersji były to np. m.in. kiełbaski z Tuluzy. W polskiej w to miejsce można dać parówki.
- kilka plastrów boczku
- 3 parówki
- 3 kiełbaski śląskie
- 2 serdelki
Kapustę odcisnąć z soku i posiekać.
W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażyc boczek pokrojony na grubsze półplastry. Kiedy się zrumieni, wyjąć go z garnka i podsmażyć obraną, posiekaną cebulę.
Następnie dodać kapustę i chwilę smażyć, mieszając. Dodać przyprawy oraz pozostałe kiełbaski przekrojone wzdłóż, oraz przekrojone na pół parówki.
Mieszamy całość, podlewamy niewielką ilością wody, by kapusta się nie przypaliła, po czym dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut, aż kapusta zmięknie.
W międzyczasie gotujemy ziemniaki.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: