Kiszona kapusta po alzacku. Choucroute

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
W przeciwieństwie do polskiego bigosu, dodatki mięsne we francuskiej wersji kiszonej kapusty nie są drobniutko posiekane, lecz pozostawione w dużych kawałkach. Dzięki temu danie ładnie się prezentuje. Typowym dodatkiem do tej potrawy z rejonu Alzacji są gotowane ziemniaki. Danie podaje się ułożone na dużych półmiskach, po czym każdy nakłada sobie na swój talerz porcję kapusty, wybrane mięso oraz ziemniaki. Przepis z książki Savoury Specialities from Alsace, I.D. Edition.

choucroute.JPG

800 g kiszonej kapusty
1 duża cebula
1 listek laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kminku
czarny pieprz do smaku

następnie różnego rodzaju kiełbasy. We francuskiej wersji były to np. m.in. kiełbaski z Tuluzy. W polskiej w to miejsce można dać parówki.

- kilka plastrów boczku
- 3 parówki
- 3 kiełbaski śląskie
- 2 serdelki

Kapustę odcisnąć z soku i posiekać.

W garnku na niewielkiej ilości oleju podsmażyc boczek pokrojony na grubsze półplastry. Kiedy się zrumieni, wyjąć go z garnka i podsmażyć obraną, posiekaną cebulę.
Następnie dodać kapustę i chwilę smażyć, mieszając. Dodać przyprawy oraz pozostałe kiełbaski przekrojone wzdłóż, oraz przekrojone na pół parówki.
Mieszamy całość, podlewamy niewielką ilością wody, by kapusta się nie przypaliła, po czym dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut, aż kapusta zmięknie.

W międzyczasie gotujemy ziemniaki.
 

Załączniki

  • choucroute.JPG
    choucroute.JPG
    113.4 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
kapuste mam, wedliny - tez, ziemniaczki tez. Bede robic jutro.Jako innowacja - pomieszam kapuste kiszona ze swieza. Dzieki za fajny pomysl - latwy, prosty i szybciutki.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy