- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Przepis znalazłam na ulubionym(jednym z dwóch) polskich blogów wegetariańskich.
Nie raz nie dwa korzystałam z przepisów tu zamieszczonych i zawsze sukces
Przepis podają za autorką , bigos jest wg mnie rewelacyjny
Kiszona kapusta z soczewicą i papryką a’la bigos
(10 porcji)
120 g zielonej soczewicy
1,5 kg kiszonej kapusty
5 liści laurowych
po 6 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
duża garść suszonych podgrzybków
4 łyżki oleju
3 duże posiekane cebule
3 duże czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
2-4 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1,5 łyżeczki mielonej łagodnej papryki
świeżo zmielony czarny pieprz
opcjonalnie dobry sos sojowy lub maggi
Soczewicę wypłukać (można namoczyć na 30 min). Ugotować z dodatkiem 2 liści laurowych, 2 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu. Soczewica ma być miękka, ale wciąż jędrna (gotowanie zajmie ok. 30 minut). Osączyć na sicie.
Podgrzybki namoczyć na 30 minut w 1,5 szklanki wrzątku i ugotować na małym ogniu w wodzie, w której się moczyły.
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, zalać w garnku wodą tak, by ją tylko przykrywała. Dodać pozostałe liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotować do miękkości ok. 1h, mieszając od czasu do czasu. Woda powinna niemal w całości odparować.
Cebulę mocno przyrumienić (ma być brązowa, ale nie przypalona!) na 2 łyżkach rozgrzanego oleju i dodać do kapusty.
Paprykę podsmażyć na pozostałym oleju (5-8 minut) i także przełożyć do kapusty.
Do kapusty dodać również ugotowane grzyby wraz z wywarem oraz soczewicę i całość gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 2-3 godziny.
Doprawić syropem klonowym do smaku, wsypać obie mielone papryki i mielony pieprz. Można dodać odrobinę sosu sojowego (albo maggi
. Gotować, uważając, żeby nie przypalić, przez dalsze 20-30 minut. Podawać z chlebem lub ziemniakami.
Moje uwagi
-ja dodatkowo dodałam 250g pokrojonych w paski i przesmażone na kapce tłuszczu boczniaki
Nie raz nie dwa korzystałam z przepisów tu zamieszczonych i zawsze sukces
Przepis podają za autorką , bigos jest wg mnie rewelacyjny
Kiszona kapusta z soczewicą i papryką a’la bigos
(10 porcji)
120 g zielonej soczewicy
1,5 kg kiszonej kapusty
5 liści laurowych
po 6 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
duża garść suszonych podgrzybków
4 łyżki oleju
3 duże posiekane cebule
3 duże czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
2-4 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1,5 łyżeczki mielonej łagodnej papryki
świeżo zmielony czarny pieprz
opcjonalnie dobry sos sojowy lub maggi
Soczewicę wypłukać (można namoczyć na 30 min). Ugotować z dodatkiem 2 liści laurowych, 2 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu. Soczewica ma być miękka, ale wciąż jędrna (gotowanie zajmie ok. 30 minut). Osączyć na sicie.
Podgrzybki namoczyć na 30 minut w 1,5 szklanki wrzątku i ugotować na małym ogniu w wodzie, w której się moczyły.
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, zalać w garnku wodą tak, by ją tylko przykrywała. Dodać pozostałe liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotować do miękkości ok. 1h, mieszając od czasu do czasu. Woda powinna niemal w całości odparować.
Cebulę mocno przyrumienić (ma być brązowa, ale nie przypalona!) na 2 łyżkach rozgrzanego oleju i dodać do kapusty.
Paprykę podsmażyć na pozostałym oleju (5-8 minut) i także przełożyć do kapusty.
Do kapusty dodać również ugotowane grzyby wraz z wywarem oraz soczewicę i całość gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 2-3 godziny.
Doprawić syropem klonowym do smaku, wsypać obie mielone papryki i mielony pieprz. Można dodać odrobinę sosu sojowego (albo maggi
Moje uwagi
-ja dodatkowo dodałam 250g pokrojonych w paski i przesmażone na kapce tłuszczu boczniaki