Kiszona kapusta z soczewicą i papryką a’la bigos

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Przepis znalazłam na ulubionym(jednym z dwóch) polskich blogów wegetariańskich.
Nie raz nie dwa korzystałam z przepisów tu zamieszczonych i zawsze sukces

Przepis podają za autorką , bigos jest wg mnie rewelacyjny

Kiszona kapusta z soczewicą i papryką a’la bigos

(10 porcji)

120 g zielonej soczewicy
1,5 kg kiszonej kapusty
5 liści laurowych
po 6 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
duża garść suszonych podgrzybków
4 łyżki oleju
3 duże posiekane cebule
3 duże czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
2-4 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1,5 łyżeczki mielonej łagodnej papryki
świeżo zmielony czarny pieprz
opcjonalnie dobry sos sojowy lub maggi ;)

Soczewicę wypłukać (można namoczyć na 30 min). Ugotować z dodatkiem 2 liści laurowych, 2 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu. Soczewica ma być miękka, ale wciąż jędrna (gotowanie zajmie ok. 30 minut). Osączyć na sicie.
Podgrzybki namoczyć na 30 minut w 1,5 szklanki wrzątku i ugotować na małym ogniu w wodzie, w której się moczyły.
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, zalać w garnku wodą tak, by ją tylko przykrywała. Dodać pozostałe liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Gotować do miękkości ok. 1h, mieszając od czasu do czasu. Woda powinna niemal w całości odparować.
Cebulę mocno przyrumienić (ma być brązowa, ale nie przypalona!) na 2 łyżkach rozgrzanego oleju i dodać do kapusty.
Paprykę podsmażyć na pozostałym oleju (5-8 minut) i także przełożyć do kapusty.
Do kapusty dodać również ugotowane grzyby wraz z wywarem oraz soczewicę i całość gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 2-3 godziny.
Doprawić syropem klonowym do smaku, wsypać obie mielone papryki i mielony pieprz. Można dodać odrobinę sosu sojowego (albo maggi ;). Gotować, uważając, żeby nie przypalić, przez dalsze 20-30 minut. Podawać z chlebem lub ziemniakami.

Moje uwagi

-ja dodatkowo dodałam 250g pokrojonych w paski i przesmażone na kapce tłuszczu boczniaki

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
dziękuję za przepis, na pewno wypróbuję.
wink.gif

ciekawa jestem, czy zieloną soczewicę można stosować zamiennie z czerwoną... ech, te moje eksperymenty, nigdy nie trzymam się przepisu w 100%.
na dniach wypróbuję, muszę tylko dorwać dobrą kapustę kiszoną.
jeśli mi posmakuje, to pewnie zrobię dla siebie na święta.
icon_smile.gif

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Izoldo, niestety nie w Twoich rejonach (Grabiszyn).
icon_sad.gif

no chyba, że ten warzywniak nie jest w Twojej okolicy?

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
vana @ 28 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1220798Izoldo, niestety nie w Twoich rejonach (Grabiszyn).
icon_sad.gif

no chyba, że ten warzywniak nie jest w Twojej okolicy?
Niestety albo stety dla mnie mam do niego bardzo blisko, co mnie cieszy, bo prawie codziennie robię tam zakupy
icon_smile.gif
.

Margot @ 28 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1220827a jaka dietą ?Zdrowotna czy jakaś odchudzająca?
Odchudzająca - Montignac, ciut mnie za dużo się zrobiło ostatnimi czasy
zahnlos.gif
.

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Margot @ 28 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1220823Vana ,a ta Janki kapusta co się robi z zalewą ? 3-4 dni i będzie dobra do gotowania ,a czerwona tez da rade tylko się rozgotuje
w tygodniu jestem zabiegana, więc nawet nie miałabym kiedy jej zrobić... ale dziękuję za chęci.
anbetung.gif

jutro między zajęciami wpadnę do sklepu, gdzie bywa dobra kapusta i jeśli uda mi się kupić, to na pewno wypróbuję przepis.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
ja ukisiłam 10 kg kapusty-zostały mi dwa słoiki litrowe, jemy zamiast ciastek przed TV ;)
dzis kisze od nowa- zmówiłam szatkowaną.

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Izoldo, ale przecież to jest cudnie mm-owy przepis? No dobra, bez syropu klonowego - pewnie da się ominąć.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Ostatnią edycję dokonał moderator:

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,964
326
83
Izolda @ 29 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1221064Skanna ale olej trzeba by zredukować do minimum (bo soczewica), a ja chcę bigosu, a nie gotowanej, postnej kapusty
icon_lol.gif
. Syropu nie mam, więc i tak bym nie dała
icon_smile.gif
.
Dlaczego? Po pierwsze, jak soczewica, to niewielka ilość dobrego tłuszczu może być. Po drugie w tym przepisie są 4 łyżki oleju na ponad półtora kilo różnych innych pyszny rzeczy - toć to naprawdę niewiele.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
ja pozbierałam kilka przepisów: kupiłam wiadro tupperwara, bo podobno jest ok (juz się przekonałam, jest ok;) na każdy kg kalusty daję 1 dkg soli , na 10 kg kapusty (tylew wchodzi do wiadra 7,5 l) 2 łyżki kminku, ziele angielskie, liście ...ubijam aż sok sie zrobi, odlewam , ubijam w wiadrze , dociskam , codziennie trzeba "przebijac kapustę - ja łyżką drewnianą .

ale to produkcja hurtowa- poszukaj przepisu agatki ona robi małe ilosci.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ja mam przepis: 10 kg kapusty szatkowanej z marchewką + 5 łyżek soli. Wymieszac, ubić w wiadrach (mialam 2). Po 3 dniach przełożyć do słoików.
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy