- Sie 28, 2005
- 8,203
- 1,711
- 113
Składniki:
cytryny
ziarno kolendry
sol
woda
olej
Wykonanie:
Cytryny otrzeć ze skorki lub oskrobać zesterem ( skórkę zużyć np. do sosu cytrynowego). Pokroić w plasterki, posolić i ułożyć na sicie lub cedzaku, odstawić na 1 godzinę.
Obcieknięty sok wylać.
Ziarna kolendry utłuc grubo w moździerzu lub wałkiem w ścierce. Plastry cytryny układać w słoiku przesypując kolendrą.
Zrobić zalewę z wody i soli w proporcji: 1 łyżka stołowa soli na 1 litr zimnej wody. Zalać krążki cytryn, na wierzch wlać 3-5 mm oleju. Przykryć ale nie zakręcać szczelnie, odstawić do fermentacji.
Nadają się do użytku już po 7 dniach jeśli stoją w ciepłym miejscu, jeśli w zimnym - trwa to dłużej. Po zakończeniu fermentacji
słoik należy zakręcić i odstawić do spiżarni.

cytryny
ziarno kolendry
sol
woda
olej
Wykonanie:
Cytryny otrzeć ze skorki lub oskrobać zesterem ( skórkę zużyć np. do sosu cytrynowego). Pokroić w plasterki, posolić i ułożyć na sicie lub cedzaku, odstawić na 1 godzinę.
Obcieknięty sok wylać.
Ziarna kolendry utłuc grubo w moździerzu lub wałkiem w ścierce. Plastry cytryny układać w słoiku przesypując kolendrą.
Zrobić zalewę z wody i soli w proporcji: 1 łyżka stołowa soli na 1 litr zimnej wody. Zalać krążki cytryn, na wierzch wlać 3-5 mm oleju. Przykryć ale nie zakręcać szczelnie, odstawić do fermentacji.
Nadają się do użytku już po 7 dniach jeśli stoją w ciepłym miejscu, jeśli w zimnym - trwa to dłużej. Po zakończeniu fermentacji
słoik należy zakręcić i odstawić do spiżarni.
