- Kwi 4, 2007
- 6,637
- 0
- 0
Na kulki(duza porcja)-ok.6 osob
1 kg miesa mielonego(oryg.wolowego ale moze byc inne)
4-5 lyzek maki ziemniaczanej
ok.3-4 dl mleka(lub wody)
2 lyzeczki soli
1 lyzeczka pieprzu
pol lyzeczki galki muszk.
Wyrobic na jednolita mase reka albo hakami.Mokrymi rekami uformowac kulki wielkosci mandarynki.
2 duze cebule pokroic w piorka,podsmazyc na masle na patelni na zloty kolor.
Przelozyc do duzego garnka(5-7 litrowego)
Roztopic troche masla na patelni,obsmazyc kulki miesne ze wszystkich stron na rumiano,przelozyc (wraz z powstalym wywarem)do garnka z cebula.
Sos pieczeniowy:
1 l bulionu(rosolu,wywaru)
6 lyzek maki podprazonej na jasno-brazowo na suchej patelni
sol,pieprz do smaku
Wymieszac dokladnie i pogotowac na wolnym ogniu 2-3 min.
Przelac do garnka z kulkami i cebula i "pyrkac"na wolnym ogniu ok 10 min az smaki sie polacza i powstanie gesty miesny sos.
Podawac z ziemniakami, purre groszkowym i dzemem zurawinowym(cudna jest do nich surowka z kiszonej kapusty albo dwudniowa BeatySz.)
lyzeczka karmelu lub sosu sojowego dla koloru
1 kg miesa mielonego(oryg.wolowego ale moze byc inne)
4-5 lyzek maki ziemniaczanej
ok.3-4 dl mleka(lub wody)
2 lyzeczki soli
1 lyzeczka pieprzu
pol lyzeczki galki muszk.
Wyrobic na jednolita mase reka albo hakami.Mokrymi rekami uformowac kulki wielkosci mandarynki.
2 duze cebule pokroic w piorka,podsmazyc na masle na patelni na zloty kolor.
Przelozyc do duzego garnka(5-7 litrowego)
Roztopic troche masla na patelni,obsmazyc kulki miesne ze wszystkich stron na rumiano,przelozyc (wraz z powstalym wywarem)do garnka z cebula.
Sos pieczeniowy:
1 l bulionu(rosolu,wywaru)
6 lyzek maki podprazonej na jasno-brazowo na suchej patelni
sol,pieprz do smaku
Wymieszac dokladnie i pogotowac na wolnym ogniu 2-3 min.
Przelac do garnka z kulkami i cebula i "pyrkac"na wolnym ogniu ok 10 min az smaki sie polacza i powstanie gesty miesny sos.

Podawac z ziemniakami, purre groszkowym i dzemem zurawinowym(cudna jest do nich surowka z kiszonej kapusty albo dwudniowa BeatySz.)
lyzeczka karmelu lub sosu sojowego dla koloru
Ostatnią edycję dokonał moderator: