Klasyczne ciasto truskawkowe

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Klasyczne ciasto truskawkowe - mieciutkie, pachnące latem. Kwintesencja domowego ciepła i wakacji. Idealne do szklanki mleka lub do kawy.

cias_trusk.JPG

5 jajek M
2/3 szklanki cukru
200 g masła ( z tego 150 g użyjemy do ciasta a 50 g na kruszonkę)
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub aromat - ok. 4 kropli

masło, mąka, cukier do kruszonki

ok. 30 dag truskawek

1. Masło roztapiamy w małym rondelku, odstawiamy do wystygnięcia.

Truskawki myjemy, usuwamy listki.

2. Jajka ucieramy wraz z cukrem na puch. Dodajemy cukier waniliowy lub aromat. Wlewamy 3/4 rozpuszczonego masła. 1/4 zostawiamy sobie do kruszonki.

Do ciasta dodajemy następnie proszek do pieczenia oraz stopniowo przesianą mąkę. Miksujemy dokładnie. Ciasto powinno być dość gęste.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
W ciasto wtykamy truskawki. Układamy je w rzędach.

3. Do pozostałego masła dodajemy ok. 2 łyżki cukru i mąkę. Miksujemy. Mąki dodajemy tyle, by podczas miksowania robotem wytworzyła nam się kruszonka, czyli dość suche, rozdzielające się grudki.

Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.

Piekłam w formie o wymiarach 28 cm x 24 cm.
 

Załączniki

  • cias_trusk.JPG
    cias_trusk.JPG
    114.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy