- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Klasyczne ciasto truskawkowe - mieciutkie, pachnące latem. Kwintesencja domowego ciepła i wakacji. Idealne do szklanki mleka lub do kawy.
5 jajek M
2/3 szklanki cukru
200 g masła ( z tego 150 g użyjemy do ciasta a 50 g na kruszonkę)
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub aromat - ok. 4 kropli
masło, mąka, cukier do kruszonki
ok. 30 dag truskawek
1. Masło roztapiamy w małym rondelku, odstawiamy do wystygnięcia.
Truskawki myjemy, usuwamy listki.
2. Jajka ucieramy wraz z cukrem na puch. Dodajemy cukier waniliowy lub aromat. Wlewamy 3/4 rozpuszczonego masła. 1/4 zostawiamy sobie do kruszonki.
Do ciasta dodajemy następnie proszek do pieczenia oraz stopniowo przesianą mąkę. Miksujemy dokładnie. Ciasto powinno być dość gęste.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
W ciasto wtykamy truskawki. Układamy je w rzędach.
3. Do pozostałego masła dodajemy ok. 2 łyżki cukru i mąkę. Miksujemy. Mąki dodajemy tyle, by podczas miksowania robotem wytworzyła nam się kruszonka, czyli dość suche, rozdzielające się grudki.
Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Piekłam w formie o wymiarach 28 cm x 24 cm.

5 jajek M
2/3 szklanki cukru
200 g masła ( z tego 150 g użyjemy do ciasta a 50 g na kruszonkę)
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub aromat - ok. 4 kropli
masło, mąka, cukier do kruszonki
ok. 30 dag truskawek
1. Masło roztapiamy w małym rondelku, odstawiamy do wystygnięcia.
Truskawki myjemy, usuwamy listki.
2. Jajka ucieramy wraz z cukrem na puch. Dodajemy cukier waniliowy lub aromat. Wlewamy 3/4 rozpuszczonego masła. 1/4 zostawiamy sobie do kruszonki.
Do ciasta dodajemy następnie proszek do pieczenia oraz stopniowo przesianą mąkę. Miksujemy dokładnie. Ciasto powinno być dość gęste.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
W ciasto wtykamy truskawki. Układamy je w rzędach.
3. Do pozostałego masła dodajemy ok. 2 łyżki cukru i mąkę. Miksujemy. Mąki dodajemy tyle, by podczas miksowania robotem wytworzyła nam się kruszonka, czyli dość suche, rozdzielające się grudki.
Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Piekłam w formie o wymiarach 28 cm x 24 cm.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: