- Lis 28, 2005
- 33,927
- 6,344
- 113
Klopsiki słodko – kwaśne babci Annie Friedman
Na podstawie książki C. Hyman "Kuchnia żydowska"
na 4 osoby
Klopsiki:
450 g mielonej wołowiny
1 cebula, starta na tarce
1 mały ziemniak, starty na tarce
50 g drobnej mąki macowej
sól i pieprz
Sos:
1 duża cebula
2 łyżki złotego syropu
500 – 600 ml wody
2 czubate łyżki długoziarnistego ryżu
2 łyżki przecieru pomidorowego lub 2 – 3 wyfiletowane świeże pomidory
garść rodzynek sułtańskich
sok z 1 cytryny lub do smaku
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Przygotuj klopsiki, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Uformuj niewielkie kulki i odstaw.
Pokrój cebulę najpierw na ćwiartki, potem w plastry, a następnie umieść ją z syropem w „mocnym garnku”. Gotuj na małym ogniu około 30 minut do zrumienienia, mieszając, by się nie przypaliło. Po uzyskaniu ładnego, złocistego koloru dodaj wodę i doprowadź do wrzenia. Dodaj ryż, przecier, rodzynki, sok z cytryny, cynamon, sól i pieprz. Sprawdź, czy nie trzeba doprawić do smaku. Wrzuć klopsiki, doprowadź ponownie do wrzenia, zmniejsz ogień i długo (to znaczy parę godzin) gotuj pod przykryciem, aż sos będzie gęsty jak konfitura.
W pewnym momencie obróć klopsiki, żeby mogły wchłonąć sos ze wszystkich stron.
Moje uwagi:
Zachwycająco pyszne!
Na podstawie książki C. Hyman "Kuchnia żydowska"
na 4 osoby
Klopsiki:
450 g mielonej wołowiny
1 cebula, starta na tarce
1 mały ziemniak, starty na tarce
50 g drobnej mąki macowej
sól i pieprz
Sos:
1 duża cebula
2 łyżki złotego syropu
500 – 600 ml wody
2 czubate łyżki długoziarnistego ryżu
2 łyżki przecieru pomidorowego lub 2 – 3 wyfiletowane świeże pomidory
garść rodzynek sułtańskich
sok z 1 cytryny lub do smaku
1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Przygotuj klopsiki, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Uformuj niewielkie kulki i odstaw.
Pokrój cebulę najpierw na ćwiartki, potem w plastry, a następnie umieść ją z syropem w „mocnym garnku”. Gotuj na małym ogniu około 30 minut do zrumienienia, mieszając, by się nie przypaliło. Po uzyskaniu ładnego, złocistego koloru dodaj wodę i doprowadź do wrzenia. Dodaj ryż, przecier, rodzynki, sok z cytryny, cynamon, sól i pieprz. Sprawdź, czy nie trzeba doprawić do smaku. Wrzuć klopsiki, doprowadź ponownie do wrzenia, zmniejsz ogień i długo (to znaczy parę godzin) gotuj pod przykryciem, aż sos będzie gęsty jak konfitura.
W pewnym momencie obróć klopsiki, żeby mogły wchłonąć sos ze wszystkich stron.
Moje uwagi:
Zachwycająco pyszne!

Ostatnią edycję dokonał moderator: