- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepyszne, pożywne, pełne warzyw danie. Idealne na każdą porę roku - i w zimie, i latem, kiedy warzywa są najsmaczniejsze. Przepis na podstawie Ozlem's Turkish Table oraz mojej pamięci smakowej dań jedzonych w Turcji.
klopsiki:
500 g mięsa mielonego wołowego
2 kromki chleba bez skórki
1 jajko
1 średnia cebula, jak najdrobniej posiekana
2 ząbki czosnku
4 łyżki siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1/2 łyżeczki chili w płatkach
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1 cebula
1 cukinia*
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 duża marchewka
1 duży pomidor
3-4 duże ziemniaki
4 ząbki czosnku
3-4 łyżki pasty z czerwonej papryki (do kupienia w sklepach z zywnością orientalna lub przez Internet)
1 łyżka tymianku
1/2 łyżeczki oregano
sól i czarny świeżo zmielony pieprz do smaku
ew. chili do smaku
mąka ziemniaczana, jeśli wolimy gęsty sos
1 łyżka oleju
1. Przygotowujemy klopsiki: chleb namaczamy w wodzie, po czym odciskamy. Mielone mięso mieszamy z odciśniętym chlebem, jak najdrobniej posiekaną cebulą, przeciśniętym czosnkiem, jajkiem, natką oraz przyprawami. Z masy formujemy klopsiki wielkości moreli. Odkładamy je do lodówki na czas przygotowania warzyw.
2. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w ukośne plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w duże frytki.Cukinię kroimy na pół wzdłuż, a potem w plastry. Czosnek obieramy i siekamy.
3. W dużym garnku szklimy cebulę na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy marchewkę, obie papryki, cukinię, czosnek i ziemniaki oraz pastę paprykową. Zalewamy warzywa wrzącą wodą tak, by je całkowicie przykryła. Dodajemy tymianek oraz sól, chili i pieprz do smaku. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 mniut, aż ziemniaki zaczną być miękkie. Jeśłi potrzeba, uzupełniamy wodę, która wyparowała.
4. Do garnka z warzywami na wrzącą wodę dodajemy klopsiki, tak, by były całe zanurzone. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy obranego, pokrojonego w kostkę pomidora i gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli lubimy gęściejszy sos, możemy zagęścić potrawę za pomocą mąki ziemniaczanej.
* Można użyć także bakłażana, jednak po pokrojeniu należy moczyć go w osolonej wodzie przez ok. 20 minut, by pozbyć się goryczki.
** Ozlem mówi o pieczeniu potrawy. Ja wolę gotowanie. Próbowałam obu metod, upieczenie ziemnaków w sosie zajmuje o wieeeeele więcej czasu,a i tak nie są tak miękkie, jak moim zdaniem powinny, pozostają lekko twardawe, jak typowy pieczony ziemniak. W Trucji w restauracjach także widziałam tę potrawę w wersji gotowanej, mi bardziej taka odpowiada.

klopsiki:
500 g mięsa mielonego wołowego
2 kromki chleba bez skórki
1 jajko
1 średnia cebula, jak najdrobniej posiekana
2 ząbki czosnku
4 łyżki siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1/2 łyżeczki chili w płatkach
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1 cebula
1 cukinia*
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 duża marchewka
1 duży pomidor
3-4 duże ziemniaki
4 ząbki czosnku
3-4 łyżki pasty z czerwonej papryki (do kupienia w sklepach z zywnością orientalna lub przez Internet)
1 łyżka tymianku
1/2 łyżeczki oregano
sól i czarny świeżo zmielony pieprz do smaku
ew. chili do smaku
mąka ziemniaczana, jeśli wolimy gęsty sos
1 łyżka oleju
1. Przygotowujemy klopsiki: chleb namaczamy w wodzie, po czym odciskamy. Mielone mięso mieszamy z odciśniętym chlebem, jak najdrobniej posiekaną cebulą, przeciśniętym czosnkiem, jajkiem, natką oraz przyprawami. Z masy formujemy klopsiki wielkości moreli. Odkładamy je do lodówki na czas przygotowania warzyw.
2. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w ukośne plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w duże frytki.Cukinię kroimy na pół wzdłuż, a potem w plastry. Czosnek obieramy i siekamy.
3. W dużym garnku szklimy cebulę na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy marchewkę, obie papryki, cukinię, czosnek i ziemniaki oraz pastę paprykową. Zalewamy warzywa wrzącą wodą tak, by je całkowicie przykryła. Dodajemy tymianek oraz sól, chili i pieprz do smaku. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 mniut, aż ziemniaki zaczną być miękkie. Jeśłi potrzeba, uzupełniamy wodę, która wyparowała.
4. Do garnka z warzywami na wrzącą wodę dodajemy klopsiki, tak, by były całe zanurzone. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy obranego, pokrojonego w kostkę pomidora i gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli lubimy gęściejszy sos, możemy zagęścić potrawę za pomocą mąki ziemniaczanej.
* Można użyć także bakłażana, jednak po pokrojeniu należy moczyć go w osolonej wodzie przez ok. 20 minut, by pozbyć się goryczki.
** Ozlem mówi o pieczeniu potrawy. Ja wolę gotowanie. Próbowałam obu metod, upieczenie ziemnaków w sosie zajmuje o wieeeeele więcej czasu,a i tak nie są tak miękkie, jak moim zdaniem powinny, pozostają lekko twardawe, jak typowy pieczony ziemniak. W Trucji w restauracjach także widziałam tę potrawę w wersji gotowanej, mi bardziej taka odpowiada.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: