- Sie 15, 2009
- 4,507
- 0
- 0
Indyjskie klopsy w sosie curry
skladniki :
1/4 szklanki oleju
1 mala cebula (drobno posiekana)
3 ząbki czosnku
2 lyzeczki curry w proszku
1/4 lyżeczki soli
1/4 lyzeczki pieprzu
500g mięsa mielonego z kurczaka ( u mnie wieprzowe)
3/4 szklanki bulki tartej
1 jajko
1/4 szklanki posiekanej kolendry ( u mnie natka pietruszki)
szklanka gotowego sosu - mild curry ( u mnie taka )
szklanka mleka kokosowego
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
Sposób przygotowania:
Rozgrzać olej na patelni. Dodać cebulę i smażyć ok 5 minut, aż do zrumienienia.
Dodać curry, czosnek,sól, pieprz. Smażyć 30 sekund,aż curry zacznie pachnieć.
Przenieść do miseczki do ostygnięcia.
Polączyć mielone z bulką tartą,jajkiem,kolendrą oraz ostudzoną cebulą.
Dobrze wymieszać. Formować klopsy i ukladać je na blasze wylozonej folią aluminiową
skropioną olejem.
Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Piec klopsyok 7-8 minut
Przelożyć do rondla. Dodać sos,bulion mleko kokosowe. Delikatnie wymieszać do
polączenia. Doprowadzić do wrzenia , a następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 30min
, aż sos zgęstnieje.
Smacznego
Ps. Proponuję smakować i dostosować do siebie ilość ostrych przypraw - uwaznie z pastą curry ( nawet ta średnio ostra wychodzi dość ostra jak na nasze polskie podniebienia) Myślę, że mleko kokosowe smialo można zastąpić zwyklym.
skladniki :
1/4 szklanki oleju
1 mala cebula (drobno posiekana)
3 ząbki czosnku
2 lyzeczki curry w proszku
1/4 lyżeczki soli
1/4 lyzeczki pieprzu
500g mięsa mielonego z kurczaka ( u mnie wieprzowe)
3/4 szklanki bulki tartej
1 jajko
1/4 szklanki posiekanej kolendry ( u mnie natka pietruszki)
szklanka gotowego sosu - mild curry ( u mnie taka )
szklanka mleka kokosowego
1/2 szklanki bulionu z kurczaka
Sposób przygotowania:
Rozgrzać olej na patelni. Dodać cebulę i smażyć ok 5 minut, aż do zrumienienia.
Dodać curry, czosnek,sól, pieprz. Smażyć 30 sekund,aż curry zacznie pachnieć.
Przenieść do miseczki do ostygnięcia.
Polączyć mielone z bulką tartą,jajkiem,kolendrą oraz ostudzoną cebulą.
Dobrze wymieszać. Formować klopsy i ukladać je na blasze wylozonej folią aluminiową
skropioną olejem.
Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Piec klopsyok 7-8 minut
Przelożyć do rondla. Dodać sos,bulion mleko kokosowe. Delikatnie wymieszać do
polączenia. Doprowadzić do wrzenia , a następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 30min
, aż sos zgęstnieje.
Smacznego


Ps. Proponuję smakować i dostosować do siebie ilość ostrych przypraw - uwaznie z pastą curry ( nawet ta średnio ostra wychodzi dość ostra jak na nasze polskie podniebienia) Myślę, że mleko kokosowe smialo można zastąpić zwyklym.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: