- Maj 5, 2006
- 30,543
- 13
- 38
kostka chudego twarogu 200 czy 250 gr
1 jajko
2 prawie płaskie łyżki skrobii kukurydzianej
sól, słodzik do smaku
Wszystkie składniki mieszamy, lub jeszcze lepiej miksujemy blenderem na gładką masę. Masa wyjdzie dość rzadka - jak serek homogenizowany.
Zagotowujemy wodę z solą. Na wrzącą wkładamy porcje ciasta wielkości kopytek łyżką uprzednio zanurzaną we wrzącej wodzie.
Gotować po wypłynięciu około 3 min.
Z racji tego że jajka mają różną wielkość, ser różną wilgotność - polecam zrobić próbę - po włożeniu 1 kluska do wrzątku obserwujemy co się z nm dzieje - jeśli zaczyna się rozpadać na takie pływające farfocle i nie trzyma zwięzłego kształtu - dodajemy ok łyżeczki skrobii, miskujemy na nowo i gotujemy kluski.
Na jeden posiłek spokojnie wystarcza pół porcji, zwłaszcza jeśli kluski sa dodatkiem do mięsa.
Na słodko można polać posłodzonym jogurtem i posypac cynamonem.
Z tego samego ciasta można tez usmazyć serowe placuszki - wystarczy dodać słodzik do smaku i około pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem.

1 jajko
2 prawie płaskie łyżki skrobii kukurydzianej
sól, słodzik do smaku
Wszystkie składniki mieszamy, lub jeszcze lepiej miksujemy blenderem na gładką masę. Masa wyjdzie dość rzadka - jak serek homogenizowany.
Zagotowujemy wodę z solą. Na wrzącą wkładamy porcje ciasta wielkości kopytek łyżką uprzednio zanurzaną we wrzącej wodzie.
Gotować po wypłynięciu około 3 min.
Z racji tego że jajka mają różną wielkość, ser różną wilgotność - polecam zrobić próbę - po włożeniu 1 kluska do wrzątku obserwujemy co się z nm dzieje - jeśli zaczyna się rozpadać na takie pływające farfocle i nie trzyma zwięzłego kształtu - dodajemy ok łyżeczki skrobii, miskujemy na nowo i gotujemy kluski.
Na jeden posiłek spokojnie wystarcza pół porcji, zwłaszcza jeśli kluski sa dodatkiem do mięsa.
Na słodko można polać posłodzonym jogurtem i posypac cynamonem.
Z tego samego ciasta można tez usmazyć serowe placuszki - wystarczy dodać słodzik do smaku i około pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: