- Wrz 13, 2004
- 11,874
- 0
- 0
Nie wiem czyj to przepis, bo mam go w sowich zbiorach i nie podpisałam
Kluski francuskie z żółtym serem
25 dag mąki
6 dużych jajek
10 dag masła
sól
10 dag żółtego sera
łyżka posiekanych świeżych ziół (np. bazylii
oregano lub natki pietruszki)
łyżka masła
Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z żółtkami na pulchną masę. Wymieszać z przesianą mąką i szczyptą soli. Delikatnie połączyć z ubitymi na pianę białkami. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodać wody tak, by ciasto dało się łatwo nabierać łyżką. Zanurzaną we wrzątku łyżką nabierać podłużne kluseczki i kłaść do osolonego wrzątku. Zamieszać, gotować 3 minuty od czasu wypłynięcia. Kluseczki wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania, przesypując startym żółtym serem i ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Zapiekać, aż ser się roztopi. Podawać z sosem pomidorowym.
tu z ziołami suszonymi
Kluski francuskie z żółtym serem
25 dag mąki
6 dużych jajek
10 dag masła
sól
10 dag żółtego sera
łyżka posiekanych świeżych ziół (np. bazylii
oregano lub natki pietruszki)
łyżka masła
Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z żółtkami na pulchną masę. Wymieszać z przesianą mąką i szczyptą soli. Delikatnie połączyć z ubitymi na pianę białkami. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodać wody tak, by ciasto dało się łatwo nabierać łyżką. Zanurzaną we wrzątku łyżką nabierać podłużne kluseczki i kłaść do osolonego wrzątku. Zamieszać, gotować 3 minuty od czasu wypłynięcia. Kluseczki wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania, przesypując startym żółtym serem i ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Zapiekać, aż ser się roztopi. Podawać z sosem pomidorowym.
tu z ziołami suszonymi