- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Kluski kładzione przygotowane z okazji tygodnia Kuchni staropolskiej na podstawie przepisu podanego przez Seniorkę, pochodzącego z z Uniwersalnej Książki Kucharskiej Marji Monatowej wyd. Lwów-Warszawa nakładem Księgarni Polskiej Bernarda Połonieckiego, prawdopodobnie 1926 rok..
Jak się okazuje, moje dzieciństwo było obfite w staropolskie smaki - w tym takie właśnie kluski.
(dla 2 osób)
3 jajka
6 łyżek maki
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka masła
W dużym garnku wstawić wodę , by zagotowała się. Po przyrządzeniu ciasta należy bowiem natychmiast gotować kluski - ciasto nie powinno czekać, ponieważ piana opadnie.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z miękkim masłem i cukrem, dodać mąkę, utrzeć na gładko.
Delikatnie lecz dokładnie wmieszać ubitą pianę.
Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Nabierając po ok.1/4 łyżki, układać na wrzącej wodzie kluski. Po wyłożeniu wszystkich gotować ok. 3 minuty. Przy wykładaniu klusek na wodę można sobie pomóc drugą łyżką, którą będziemy zgarniać ciasto z pierwszej łyżki.
2 łyżki gęstej śmietany wymieszać z 2 łyżeczkami konfitury malinowej. Konfiturą polać kluski, podawać gorące.
Jak się okazuje, moje dzieciństwo było obfite w staropolskie smaki - w tym takie właśnie kluski.

(dla 2 osób)
3 jajka
6 łyżek maki
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka masła
W dużym garnku wstawić wodę , by zagotowała się. Po przyrządzeniu ciasta należy bowiem natychmiast gotować kluski - ciasto nie powinno czekać, ponieważ piana opadnie.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z miękkim masłem i cukrem, dodać mąkę, utrzeć na gładko.
Delikatnie lecz dokładnie wmieszać ubitą pianę.
Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Nabierając po ok.1/4 łyżki, układać na wrzącej wodzie kluski. Po wyłożeniu wszystkich gotować ok. 3 minuty. Przy wykładaniu klusek na wodę można sobie pomóc drugą łyżką, którą będziemy zgarniać ciasto z pierwszej łyżki.
2 łyżki gęstej śmietany wymieszać z 2 łyżeczkami konfitury malinowej. Konfiturą polać kluski, podawać gorące.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: