Kluski lane na mleku

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
porcja dla 2 osób:

• 1/2 l mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka płaska cukru
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
Mleko zagotować. W tym czasie w miseczce rozbełtać jajko z cukrem i mąką na jednolity gęsty płyn. Gdy mleko już będzie niemal rosnąć wlewać małą strużką masę jajeczną, zamieszać, jeszcze chwilkę pogotować i podawać.
Dla dekoracji i podkreślenia smaku można posypać z wierzchu cynamonem.

smacznego!

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
niby nic a pychota
lecker.gif

ja zawsze robię na oko, mieszam po prostu jajka z mąką, jak wychodzi mi zbyt gęste to dodaję ciutkę wody, a cukier dodaję do mleka już na sam koniec.
Moje dzieci przepadają za taką zupką
icon_smile.gif
Ja uwielbiam gdy te kluski są takie twardawe
icon_mrgreen.gif

Ale cynamonu nigdy nie dawałam, muszę spróbować
icon_smile.gif

powi

Member
Cze 12, 2009
254
0
0
no to już wiem, co zrobię jutro na śniadanie
icon_mrgreen.gif
tylko do tego jakoś tak mi cukier waniliowy pachnie...
gruebel_2.gif
Dzięki piękne za przepis
anbetung.gif

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Ja często robię kluski lane na rosole albo pomidorowej - mąż bardzo lubi. Zazwyczaj robię dosyć gęste, bo lubimy twardawe i spore te kluchy. A kolezanka takie drobniejsze leje przez lejek - wtedy są jednakowej grubości
icon_smile.gif

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
wszystkie dodatki mile widziane, jutro sypnę cukier waniliowy
icon_smile.gif

A wiecie, że dodanie cukru do kluseczek a nie do mleka zupełnie zmienia smak tej mlecznej zupy? Porównajcie sobie, zaskakujące
icon_smile.gif

Ja gdy zrobię z tych proporcji, które podałam, wlewam małą strużką nabierając ciasto na łyżkę, albo bezpośrednio z miseczki. Ale pewnie wygodniej byłoby wlewać z małego rondelka z dziubkiem
icon_smile.gif

powi

Member
Cze 12, 2009
254
0
0
no i właśnie pochłaniamy te pysznościowe kluseczki. Dodałam cukier waniliowy i cynamon do klusek. pyszka. A do mleka brązowy cukier.
Miałam je zrobić z masą makową z okazji Weekendu Makowego, tylko jakby nie mam jej w szafce... Może innym razem
icon_smile.gif

Też czasem daję te kluski do zupy. Z różnymi dodatkami (np koperkowe, pieprzne...). Mama nawet robiła je do rosołu, jak nie było makaronu. Fajne są, tylko trzeba uważać, bo potrafią bardzo zmienić smak potrawy.

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
duende @ 15 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=932773wszystkie dodatki mile widziane, jutro sypnę cukier waniliowy
icon_smile.gif

A wiecie, że dodanie cukru do kluseczek a nie do mleka zupełnie zmienia smak tej mlecznej zupy? Porównajcie sobie, zaskakujące
icon_smile.gif

Ja gdy zrobię z tych proporcji, które podałam, wlewam małą strużką nabierając ciasto na łyżkę, albo bezpośrednio z miseczki. Ale pewnie wygodniej byłoby wlewać z małego rondelka z dziubkiem
icon_smile.gif
ja zawsze robię masę gęściejszą i po prostu wrzucam bezpośrednio do garnka z miski łyżką porcyjki. Mam pewność, że kluski będą większe
icon_mrgreen.gif
Fakt, że sporo z tym roboty ale taki nawyk
icon_mrgreen.gif

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Lane kluski na mleku, to koszmar mojego dzieciństwa. Mama uważała, że sa bardzo zdrowe i odzywcze i często je gotowała. O wiele za często, bo ja ich nie znosiłam. Dlatego nie miałam pojęcia, że istnieją ludzie, którzy je lubią i ten wątek jest dla mnie ogromnym zaskoczeniem.

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
u mnie w dzieciństwie lane kluski były rzadko bo mało u nas fanów zup mlecznych (sama w sumie nie jestem...) i nie chciało się robić.
ale od czasu do czasu... to bardzo miłe wspomnienie ;)
z chęcią bym wypróbowała tylko boję się, czy nie wyjdzie mi jedna wielka klucha...
mam przerywać tę strużkę którą wlewam kluski czy same się jakoś odczepiają?
może śmieszne pytanie ale w sprawie lanych klusek jestem laik ;)

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
jaxja @ 15 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=933014Lane kluski na mleku, to koszmar mojego dzieciństwa. Mama uważała, że sa bardzo zdrowe i odzywcze i często je gotowała. O wiele za często, bo ja ich nie znosiłam. Dlatego nie miałam pojęcia, że istnieją ludzie, którzy je lubią i ten wątek jest dla mnie ogromnym zaskoczeniem.
no popatrz, a u mnie odwrotnie, to miłe wspomnienie z dzieciństwa, do którego z radością wróciłam

Ashira @ 15 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=933023u mnie w dzieciństwie lane kluski były rzadko bo mało u nas fanów zup mlecznych (sama w sumie nie jestem...) i nie chciało się robić.
ale od czasu do czasu... to bardzo miłe wspomnienie ;)
z chęcią bym wypróbowała tylko boję się, czy nie wyjdzie mi jedna wielka klucha...
mam przerywać tę strużkę którą wlewam kluski czy same się jakoś odczepiają?
może śmieszne pytanie ale w sprawie lanych klusek jestem laik ;)
nie ma śmiesznych pytań
icon_smile.gif

moją ciastową stróżkę cienką leję bez przerywania ale za to nad całą powierzchnią mleka, nie w jednym miejscu
icon_smile.gif
Robią się wtedy malutkie, podłużne kluseczki.
lecker.gif

powi

Member
Cze 12, 2009
254
0
0
Wiesz, masz bardzo małe szanse na to, żeby zrobić tylko jedną kluchę, bo przecież to mleko jak jest podgrzewane od dołu to się rusza. A poza tym ty też nie musisz lać w jednym miejscu i będziesz widzieć, co i jak tam się dzieje. Tak więc bez obaw. I tak na początek nie rób zbyt rzadkiego ciasta, bo ci wyjdzie takie nic. Choć też smaczne
lecker.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
duende @ 15 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=932773A wiecie, że dodanie cukru do kluseczek a nie do mleka zupełnie zmienia smak tej mlecznej zupy? Porównajcie sobie, zaskakujące
icon_smile.gif
Ja bardzo lubię kluski lane na mleku ( i nie tylko na mleku, na rosole i pomidorówce też
icon_biggrin.gif
), ale zawsze robiłam bez dodatków smakowych, słodziłam sobie zawsze mleko ale skoro mówisz, że zmienia smak zupy posłodzenie klusek, to spróbuję, może jutro nawet.

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
przypomniało mi się jak mama nam to gotowała
mniam.gif

i do tego obowiązkowo był chleb z dżemem....
muszę zrobić koniecznie!

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy