Knedle serowe ze śliwkami MM

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
około 15 sztuk
2 porcje

200 g sera białego chudego
3-4 łyzki mleka
1 białko ubite na sztywą piane
1 szklanka maki pszennej 1850
szczypta soli
20-30 dag sliwek węgierek

sos:
200 ml jogurtu naturalnego
pół łyzeczki cymanonu
fruktuza do smaku

Ser miskujemy z mlekiem az bedzie gładki, prawie jak homogenizowany, ale gęsty. Dodajemy białko mieszamy, dodajemy mąke, maki tyle aby wyszło gęste, nieklejace sie do rąk ciasto, które da sie wałkować.
Ciasto wałkujemy na około 0.5 cm, kroimy na kwadraty 5 x 5cm, w kazdy zawiajmy połówke sliwki, formujac kulki. Wrzucamy na wrząca wode, gotujemy 10 min od wypłyniecia. Składniki sosu mieszamy i polewamy knedle na talerzu.
10000036ja.jpg
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
tak mnie intryguje czy można do takich knedli nawkładać jabłek opruszonych cynamonem :denknach: próbował może ktoś??
icon_smile.gif
 

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
Bardzo dobre knedle.Mniam. Uwielbiam a nie wiedziałam ,że mogą być dietetyczne i to cieszy jak mozena sobie je wtrąbić z czystym sumieniem!! Polecam!!!!!!!
 

szachownica

Member
Kwi 18, 2006
702
0
0
zrobiłam sobie dziś na obiad, bo mnie knedle od dłuższego czasu męczyły, pyszne to ciasto
daumen.gif