- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Taka radosna twórczość , pewnie można ze wszystkimi owocami, u mnie z truskawkami
Knedle z batatami i kaszą jaglaną
2 upieczone w skórce bataty
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody wrzącej
szczypta kardamonu
sól
mąka (skrobia) ziemniaczana
owoce , u mnie truskawki
do posłodzenia cukier , ksylitol, miód itp
coś do polania , u mnie domowe masło klarowane , ale może być jogurt , śmietana itd
Bataty obrać ze skórki
Kasze jaglaną zagotować we wodzie , odcedzić , przepłukać wrzucić na wrzątek, dodać kardamon, ,osolić, ugotować , przestudzić, zmiksować ręcznym mikserem(żyrafką) razem z batami, masę uklepać , podzielić nożem na 4 części , jedną część wyłożyć na bok do dziury wsypać skrobię ziemniaczaną (zrobiłam tak jak się robi z kluskami śląskimi), dodać ta odłożoną część i zagnieść Urywać kawałek ciasta(zamoczonymi rękoma), uklepać kłaść owoc , ew. ciut jakiegoś słodziwa, ale można tez słodzić po ugotowaniu , dokładnie skleić, gotować w osolonej wodzie
Pyszne
Mam zdjęcie , ale takie tylko byle jakie
Knedle z batatami i kaszą jaglaną
2 upieczone w skórce bataty
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody wrzącej
szczypta kardamonu
sól
mąka (skrobia) ziemniaczana
owoce , u mnie truskawki
do posłodzenia cukier , ksylitol, miód itp
coś do polania , u mnie domowe masło klarowane , ale może być jogurt , śmietana itd
Bataty obrać ze skórki
Kasze jaglaną zagotować we wodzie , odcedzić , przepłukać wrzucić na wrzątek, dodać kardamon, ,osolić, ugotować , przestudzić, zmiksować ręcznym mikserem(żyrafką) razem z batami, masę uklepać , podzielić nożem na 4 części , jedną część wyłożyć na bok do dziury wsypać skrobię ziemniaczaną (zrobiłam tak jak się robi z kluskami śląskimi), dodać ta odłożoną część i zagnieść Urywać kawałek ciasta(zamoczonymi rękoma), uklepać kłaść owoc , ew. ciut jakiegoś słodziwa, ale można tez słodzić po ugotowaniu , dokładnie skleić, gotować w osolonej wodzie
Pyszne
Mam zdjęcie , ale takie tylko byle jakie