Kocie języczki

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
Przepis na te chrupiące maleństwa znalazłam na blogu Wilkuchnia
P1400780__Copy_.jpg

Kocie języczki

Porcje: 30-40 ciasteczek
Składniki
► masło [125 g]
► cukier puder [125 g]
► mąka pszenna typ 450 [125 g]
► białka rozmiar L [3 sztuki / ok. 100 g]
Dodatkowo:
► szczypta soli – opcjonalnie
► aromat waniliowy lub migdałowy [4-5 kropel] – opcjonalnie
Przygotowanie
1. 125 g masła w temperaturze pokojowej utrzeć ze 125 g cukru pudru. Dla ułatwienia cukier można przesiać przez drobne sito, bo ma tendencję do zbrylania.
2. Do utartego masła dodać 3 białka, wymieszać. Białka wlewamy prosto do masy, bez uprzedniego ubijania.
3. Stopniowo dodać 125 g mąki (oraz opcjonalnie sól i aromat), mieszać do połączenia składników i uzyskania gładkiego ciasta.
4. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać podłużne ciasteczka o długości 7-8 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podczas wyciskania należy zostawić odstęp (ok. 4-5 cm), bo ciasteczka rozleją się podczas pieczenia. Jeśli końcówki wyciśniętych ciasteczek wyjdą zbyt zadarte, można delikatnie spłaszczyć je palcem zwilżonym wodą, aby uzyskać ładniejszy kształt po upieczeniu. Jeśli nie mamy rękawa, można do tego celu wykorzystać woreczek strunowy z odciętym rogiem, albo po prostu formować okrągłe ciasteczka za pomocą łyżeczki.
5. Piec ciasteczka przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż brzegi ciasteczek się zarumienią.
 

Załączniki

  • P1400780__Copy_.jpg
    P1400780__Copy_.jpg
    71.2 KB · Wyświetleń: 6
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy