- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Niesamowicie dobre! Polecam bardzo ten przepis.
1/2 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
1/2 kajzerki
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki pieperzu
sól do smaku
100 g masła
4 łyżki mąki pszennej
375 ml wody
375 ml mleka
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki czarnego piperzu
2-3 łyżki octu
szczypta cukru
sól do smaku
kapary - ja dałam zamiast tego 4 drobono pokrojone konserwowe ogórki
Mięso wymieszać z jajkiem, drobno posiekaną cebulą, przyprawami i namoczoną wcześniej ( i odciśniętą ) kajzerką. Wyrobić.
Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dodać trochę tartej bułki.
Uformować 12 klopsów wielkości moreli.
W dużym garnku roztopić masło. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzić wodą z mlekiem. Dodać ocet i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Do sosu włożyc klopsiki i gotować 30 minut pod przykryciem, na małym ogniu.
Pod koniec dodać kapary lub drobno posiekane ogórki.

1/2 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
1/2 kajzerki
1/2 łyżeczki kminku mielonego
1/2 łyżeczki pieperzu
sól do smaku
100 g masła
4 łyżki mąki pszennej
375 ml wody
375 ml mleka
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1/2 łyżeczki czarnego piperzu
2-3 łyżki octu
szczypta cukru
sól do smaku
kapary - ja dałam zamiast tego 4 drobono pokrojone konserwowe ogórki
Mięso wymieszać z jajkiem, drobno posiekaną cebulą, przyprawami i namoczoną wcześniej ( i odciśniętą ) kajzerką. Wyrobić.
Jeśli masa jest zbyt wilgotna, dodać trochę tartej bułki.
Uformować 12 klopsów wielkości moreli.
W dużym garnku roztopić masło. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzić wodą z mlekiem. Dodać ocet i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Do sosu włożyc klopsiki i gotować 30 minut pod przykryciem, na małym ogniu.
Pod koniec dodać kapary lub drobno posiekane ogórki.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: